Kortárs művészet sokféle szemszögből

Dunaszerdahely |

<p>A megismerést és az egymáshoz közeledést célozta meg, továbbá a kapcsolatteremtést szolgálta a III. Szlovákiai Magyar Képzőművészeti Fórum, amelyet a hétvégén tartottak a dunaszerdahelyi Kortárs Magyar Galériában. Egymás művészi és művészeti tevékenységének feltárását kortárs művészeti kiállítások, valamint szakmai műhelybeszélgetések és bemutatkozások segítették.</p>

A Szlovákiai Magyar Képzőművészeti Fórum 2011-ben indult a Pozsonyi Magyar Intézettel közös szervezésben. A képzőművészeti élet szereplőinek fórumot teremtő rendezvény – Mayer Éva képzőművész ötletét megvalósítva – azért jött létre, hogy kiküszöbölje azt a szakmai kommunikációs hiányt a művészek, a művészettörténészek, a különböző képzőművészeti intézmények és a média között, amely akkortájt érezhető volt. Az idei Fórum nyitányaként pénteken este három, különféle műfajú, intermediális (video, live act, installáció, objekt) kortárs kiállítást nyitottak meg a Vermes-villában. Másnap ezek alkotói mutatkoztak be: a hazai Cséfalvay András Oskár Čepan-díjas képzőművész és Nagy Csilla képzőművész, továbbá a magyarországi Sztojánovits Andrea VJ (visual jockey), aki live actként egy hang–vizuál installációt jelenített meg. A beszélgetés egyik szála azt boncolgatta, hogy ők hárman miként jutottak el az intermediális művészethez, hiszen valamennyien más területről – grafika, szobrászat – indultak. Kérdés volt, hogy művészeti egyetemi hallgatóként miért kezdenek hagyományosabb területet oktató tanszékeken, s miért csak esetleges, tanszékek közötti áthallgatás után döntenek az intermédia mellett. Ebből kiindulva téma lett, hogy mennyire ábécé az intermédiához a grafika vagy a festészet, tehát mennyire szükséges ezek technikáját adekvát tanszakon elsajátítani, hiszen az intermédia is magában foglalja a képzőművészet ábécéjét, az abszolút alapokat. Szóba került a klasszikus festészet és szobrászat, valamint az intermediális művészet időtálló volta, ami gyakori kérdés a szakemberek részéről is. Amint elhangzott: mivel a műkifejezés médiumai is változnak, és nehéz megmondani, azok hordozóként mily mértékben tartósak, a régi és az új művészet összehasonlítgatása nem igazán hozhat tényleges eredményt. A Fórum hallgatósága megismerhette a budapesti MAMŰ Galéria sokrétű tevékenységét, amit Szigeti Gábor Csongor képzőművész mutatott be. Koronczi Dávid képzőművész egy nagyon érdekes kezdeményezésről, a losonci Priestor–Tér Művészeti Platformról beszélt – ecsetelve, hogy kiállításaiknak köszönhetően egyre befogadóbb a kisváros közönsége a kortárs művészetre. A Fórumon megnyílt kiállítások kurátorai, Csanda Máté és a magyarországi Mészáros Zsolt szakírói tevékenységükről árultak el kulisszatitkokat. A műfeltárásról, a vizuális műtárgyról szóbeli megnyilatkozással közvetítenek hiteles és lényeges tételeket, amelyekkel rendszerbe foglalható az adott alkotás. A Szlovákiai Magyar Képzőművészeti Fórum idei rendezvényei sokféle megközelítésből és szempontból – alkotói, kiállítói, műelemzési – tárták fel a kortárs művészetet művelői, közvetítői és befogadói számára.
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?