Kultúra

Koós János 75 éves

MTI-HÍRBudapest. Ma ünnepli 75. születésnapját a népszerű táncdalénekes, a magyar könnyűzene egyik meghatározó egyénisége, Koós János.Kupsa János néven született a romániai Gyergyószárhegyen.
ÚJ SZÓ ONLINE

2012. november 21. 18:00

MTI-HÍR

Budapest. Ma ünnepli 75. születésnapját a népszerű táncdalénekes, a magyar könnyűzene egyik meghatározó egyénisége, Koós János.

Kupsa János néven született a romániai Gyergyószárhegyen. A Zeneművészeti Főiskola oboa szakát végezte el, 1957-től az Országos Pénzügyőr Zenekarban fújta hangszerét. 1960-ban letette az oboát, és énekelni kezdett: első száma egy Vico Torriani-paródia volt. A vámosok így vesztettek egy fúvóst, ő viszont nyert két táncdalfesztivált, és egy ország kedvence lett.

A showmanként sem utolsó művész fellépett az Expressz együttessel, parodistaként is megállta a helyét, legendásak voltak Hofi Gézával előadott duettjeik. Játszott színházban, operettben és kabaréban, szerepelt a rádióban, és még magyarnóta-nagylemeze is megjelent.

Saját szavai szerint józan életű borivó, bár ma már minden este tejet iszik. Felesége több mint négy évtizede Dékány Sarolta, akivel gyakran lépnek fel együtt.

Koós János megkapta az Artisjus zenei életműdíját, a Hungarotontól életműlemezt vehetett át, és 2008-ban ő kapta meg elsőként a tiszteletbeli pénzügyőr címet.

Önnek ajánljuk

Haščák állítólag egymillió eurót fizetett a Gorilla-felvételért

Kigyulladt egy lakás Tőketerebesen, egy gyerek meghalt

Pénzzel lehet pénzt keresni

TRAGÉDIA: Kamion gázolt gyalogost, a sofőr először azt hitte, egy állatot ütött el

Az SNS támogatja az előrehozott választásokat

Piroslott Pereden

Legfrissebb galériák
Olvasta már?