Könyvhét: mi csak szerényen

<p>Idén is közös standon kínálják kiadványaikat a hazai magyar könyvkiadók a 84. Ünnepi Könyvhéten Budapesten, újdonságokkal azonban kevesen rukkolnak elő. Nincs támogatás, nincs könyv.<br />&nbsp;</p>

„Magánemberként részt veszek a könyvhéten, régebbi kiadványaink ott lesznek a hazai kiadók közös standján, de a programban és a katalógusban friss kötetekkel nem szerepelünk. Még a múlt évben megítélt támogatásokat sem kaptuk meg, az idei pályázati eljárás még nem zárult le, nem tudtuk vállalni, hogy hitelre adjunk ki új könyveket” – mondta el Hodossy Gyula, a Lilium Aurum Kiadó igazgatója. Hasonlóan nyilatkozott Lacza Gergely, a Madách-Posonium főszerkesztője és Barak László, a Nap Kiadó vezetője is. Utóbbi hozzátette: a kisebbségi kiadóknak azért van szükségük támogatásra, mert korlátozott a potenciális vásárlóik száma, csak piaci alapon nem tudnának működni.

Dagmar Čerťanská, a kisebbségi kormánybiztos hivatalának igazgatója megkeresésünkre azzal magyarázta a kialakult helyzetet, hogy az uniós szabályozás szerint nem utalható támogatás azoknak a kiadóknak, amelyek állami dotációja az utolsó 3 évben meghaladta a 200 ezer eurót. Ez a probléma már a 2012-es támogatásoknál felmerült. Hozzátette: Brüszszelben és a szlovák kormánynál is kérelmezték a több évre vonatkozó kivételt, az előterjesztést remélhetőleg pozitívan bírálják el. Ha a jóváhagyások megérkeznek, az érintett kiadók hozzájutnak a tavaly megítélt összegekhez, és az elkövetkező időben zavartalan lesz a támogatások folyósítása.

Az Ünnepi Könyvhetet 1929 óta rendezi meg a Magyar Könyvterjesztők és Könyvkiadók Egyesülése (MKKE). A kiadók számára rang a könyvheti megjelenés – (a múltban) szokás (volt) az értékesnek ítélt kiadványokat erre az alkalomra kihozni, már csak azért is, mert a rendezvényt övező szakmai, olvasói érdeklődés és médiafigyelem miatt itt válhat(ott) igazi „eseménnyé” egy-egy új kötet. A jövő hét végén, június 6. és 10. között megrendezendő 84. Ünnepi Könyvhéten a Kalligram, a Méry Ratio és az AB-Art jelenik meg bővebb friss kínálattal. (A Kalligram jelezte, az újdonságok megjelenése nagyrészt a Pesti Kalligram létének/működésének köszönhető.) A Median két kötettel, a Historium Kiadó egy albummal jelentkezik. A felvidéki kiadók közös standját magyarországi terjesztőjük, a Xantusz Könyv Kft. szervezi, itt az AB-Art, a Lilium Aurum, a Nap, a Median, a Historium, a Gömör-Kishont Múzeum Egyesület, a Fórum Intézet és a KT Kiadó kötetei lesznek megvásárolhatók. A Méry Ratio és a Kalligram saját standon mutatkozik be.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?