Könyvekről írott könyvekről

Pozsony. Telt házat vonzott hétfőn este a Magyar Köztársaság Kulturális Intézete székházában az intézet és a Kalligram Kiadó szervezésében megtartott Kiadói kora estek elnevezésű rendezvénysorozat soron következő darabja.

Németh Zoltán, N. Tóth Anikó, Grendel Lajos, Kulcsár Katalin, Ferdinandy György és Ágoston AttilaSomogyi Tibor felvételeA rendezvénysorozat hagyományaihoz híven a hazai magyar könyvkiadóknak kínál bemutatkozási lehetőséget, illetve alkalmat arra, hogy felhívják az olvasóközönség figyelmét frissen megjelent köteteikre. Ez alkalommal három, részben a közelmúltban, részben a bemutató napján megjelent Kalligram-kiadványnyal ismerkedhetett meg a közönség. A Kiadói kora est rendezvényén jelen volt többek közt Ferdinandy György is, aki egyenesen Puerto Ricóból érkezett Pozsonyba. Szilágyi Zsófia, a Kalligram Tegnap és Ma című sorozatában megjelent, Ferdinandy György író munkásságát feldolgozó monográfiáját Németh Zoltán irodalomkritikus ismertette. Grendel Lajos, Mészöly Miklós időskori prózájával foglalkozó, A tények mágiája című dolgozatát N. Tóth Anikó mutatta be. Grendel Lajos Zsadányi Edit A csend retorikája című munkáját méltatta. Az est tervezett programjával ellentétben a Polgár Anikó által bemutatandó, A szöveg hermaphrodituszi teste című Csehy Zoltán-kötet ismertetése elmaradt.

Németh Zoltán véleménye szerint Szilágyi Zsófia Ferdinandyról írt monográfiája a magyar irodalomelmélet legújabb eredményeit hasznosító, hiánypótló és hasznos munka. Az irodalomkritikus hozzáfűzte: „Elméleti alapvetéseinek gyökerét, a hivatkozott szakirodalom alapján, Hans Robert Jauss és Kulcsár Szabó Ernő munkáiban kell keresnünk. Szilágyi a recepcióesztétika elméleti belátásai mentén olvassa végig Ferdinandy György magyar nyelvű szövegeit, miközben számba veszi a Ferdinandy-recepció legfontosabb darabjait is. Motívumelemzései következetesek, terminológiája egységes, nyelve olvasóbarátnak nevezhető – főleg ha a recepcióesztétika néhány hazai képviselőjének szövegeivel hasonlítjuk össze a Ferdinandy-monográfia nyelvét, feltétlenül az – tárgyától nem kalandozik el, vagy ha igen, akkor csak rövid időre.” Németh Zoltán könyvismertetőjében hangsúlyozta: „A monográfia – kissé szokatlan – befejezetlenséget indukáló zárlata –, illetve az a tény, hogy nincs méltó módon befejezve az értelmező szöveg – talán az olvasás nyitottságára, a továbbolvasás lezárhatatlan lehetőségére hívja fel a figyelmet, a halál retorikai alakzatának tematizálása pedig a monográfia utolsó mondatában az olvasás, a nyelv lehetőségeinek korlátaira figyelmeztet.”

N. Tóth Anikó irodalomtörténész Grendel Lajos az idei könyvhétre megjelent és mára szinte valamennyi példányában elkelt dolgozatát méltatva kiemelte: (a szerzőt) „bevallottan személyes érintettség vezeti, ugyanakkor elfogultságait következetesen fegyelmezve hajol közel a témához. ĺgy a cím nemcsak a Mészöly-szövegekhez jelent kulcsszóképet, hanem a grendeli értelmezésformához is... Grendel a mészölyi műhelytitkok feltárásakor egyrészt az író esszéiből, interjúiból idéz szemléletesen alátámasztó példákat, másrészt pedig – otthonosan mozogva a Mészöly-életmű kritikai recepciójában – értelmezőtársai gyakran teljesen eltérő véleményét ütközteti vagy éppen árnyalja, továbbgondolja. Vállalkozik a finom, de nem elnéző bírálatra is. A folyton átrendeződő, újraalakuló irodalomtörténeti térben végül Mészölyt kiemelkedő helyen látja. Hídverő szerepet tulajdonít neki a prózafordulat előtti és utáni korszak között.”

Grendel Lajos nem csupán szerzőként volt jelen, hanem recenzensként is. Zsadányi Edit művéről szólva, mely a huszadik századi regényeket jellemző kihagyásalakzatokat vizsgálja, hangsúlyozta: „A csend retorikája olyan prózaelméleti munka, amely elsősorban az irodalomtudományi szakma mai és leendő művelőinek szól, ám érdeklődéssel forgathatják a laikus olvasók is. Zsadányi Edit ugyanis élvezetes, hellyel-közzel belletrisztikus stílusban vezet be a modern regények olvasásának és interpretációs stratégiáinak világába... arról győz meg bennünket, hogy az elhallgatásos módszer sokféleképpen alkalmazható a modern regényírásban, hogy az elhallgatás része, nemegyszer a legfontosabb komponense a mű üzenetének, s nélküle elképzelhetetlen a mű szélesebb horizontú interpretációja. Dolgozatának egyik legbravúrosabb része az, amikor az elhallgatások eltér# funkcióira mutat rá Virginia Woolf és Kosztolányi Dezs# regényeiben... Talán megkockáztathatom a merésznek tűnő jóslatot, hogy A csend retorikája egyike lesz azoknak a fontos, ha ugyan nem nélkülözhetetlen elméleti alapvetéseknek, amelyek segítik az olvasót eligazodni a modern epika szövevényesnek tűnő világában. Remélhetőleg kötelező olvasmány lesz a magyar tanszékek diákjai számára csakúgy, mint a modern irodalmat közép- vagy felsőfokon oktató pedagógusoknak is.”

A könyvismertetőket követően az est előadói és vendégei készséggel válaszoltak a közönség kérdéseire.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?