Kolumbuc nánai tojása

Nána |

<p>Fenerégen játszódik ez a komédia, ahogy a szerző fogalmaz. Abban az időben, mikor Amerikát fölfedezték. A Nánai Színjátszócsoport parasztkomédiává gyúrta Karinthy Frigyes Kolumbuc tojása című vígjátékát.</p>

Kolumbuc Kristóf éppen felfedezi Amerikát. Közben felesége, Krisztina asszony bájait Esvány, a bíró kutatja. Galiléji Mózsi azt bizonygatja, hogy a Föld gömbölyű. A bíró segédje pedig Trézsivel, a szolgálólánnyal szemezget. És akkor megérkezik a ház ura.

Mindenki ízig-vérig spanyol. Van spanyolgitár, spanyolcsizma, spanyolfal. Bikaviadal.

A Nánai Színjátszócsoport komédiája 8 díjat kapott nemrég Szepsiben, a XIII. Egressy Béni Országos Színjátszó Fesztiválon. Az idén 15 éves társulat december 4-én, vasárnap 17 órakor mutatja be a komédiát Nánán, a kultúrházban.

„Hol lehet ilyen remek darabot találni?” – kérdeztem Juhász Mária rendezőt.

„Nagyon sokat kell olvasni – mondta. – Amikor eljön a darabválasztás ideje, intenzíven keresgélek. Gyorsolvasó vagyok. A Kolumbuc tojása című darabot nem ismertem korábban. Véletlenül került a kezembe. Tehát egy kis szerencse is kellett hozzá” – ismerte el.

„A Nánai Színjátszócsoport évek óta Szepsiben tartja új darabja premierjét. Ez hagyomány?” – kérdeztem még.

„Szeptember elején, közepén kezdünk próbálni egy új előadást. Így szoktuk meg az évek során, akkor van rá időnk. Otthon jobb később előadni, amikor már minden rendben megy. Azt, hogy Szepsiben tartjuk a premiert eredetileg nem szántuk hagyománynak, de azzá vált” – búcsúzott a rendezőnő.

A XIII. Egressy Béni Országos Színjátszó Fesztivál fődíján kívül Juhász Mária kapta a legjobb rendező díját, és hat alakításdíjat vittek haza a tehetséges fiatalok.

„Ez a Kolumbuc nem az a Kolumbusz Kristóf, de tudok azonosulni a figurával – mondta Góra Róbert, aki a legjobb férfi alakítás díját kapta – Hatéves koromban, Ebeden kezdtem színjátszással foglalkozni, s lám, sikerült erre a szintre felfejlődnöm. Most Nánán egy lekristályosodott, stabil csapat van, melyben a jövőben is szeretnék játszani” – tette hozzá a magánvállalkozó.

Krisztina asszony szerepének megformálásáért egyéni alakításdíjat ítélt a zsűri Pataši Simonának. „Eredetileg a szolgálólány szerepét próbáltam – mondta. – Négy nappal a szepsi fesztivál előtt kaptam Kolumbuc feleségét, mert aki játszotta volna, visszaadta a szerepet. A szöveget tudtam, szinte csak a lépéseket kellett átvennem. Azért jó a Nánai Színjátszócsoportba járni, mert itt igyekszünk a minimumból a maximumot kihozni” – mosolygott Simona.

Khéli Bálint Galiléji Mózsit játssza a komédiában. Kiemelkedő színészi alakításáért részesült díjban. „Idén azok az emberek maradtak a csapatban, akik minden szabadidejüket feláldozva mindig kitartanak egymás mellett. Ettől szép. A csapat miatt jó játszani ebben a darabban” – mondta a színjátszó.

Pesti László, a bíró segédje a legjobb férfi epizódszereplő díját érdemelte ki. „Színészileg nem volt túl megerőltető, nem olyan nehéz ez a szerep” – árulta el az esztergomi Balassi Bálint Szakközépiskola diákja.

Matus Orsolya kapta a legjobb női epizódszereplő díját. „Négy napom volt rá, hogy megtanuljam Trézsi, a szolgálólány szerepét. Így sikerült. Nagyon meghatódtam, mert még sohasem kaptam semmilyen díjat” – mondta a diáklány.

Piski Erik Esvány bíró megformálásáért részesült alakításdíjban a fesztiválon. „Több éve játszom, sok szerepem volt, de ilyen talán egy. Nemrégen a Majomszínház című előadásunkban a Vezérmajom” – avatott be a tapasztalt színjátszó.

Albán Péter Ábrahámot, a zsidót alakítja a komédiában. „Elmentem egy próbájukra csak úgy, megnézni a darabot. Akkor kérdezte Marika, a rendezőnő, hogy kiesett egy szereplő, volna-e kedvem beállni. Örülök, hogy igent mondtam. Először léptem fel életemben, de nagyon jó élmény volt” – mesélte a bélai kastély pincére.

Jantošík Napsugár első osztályos tanuló játssza Ábrahám lányát, Ráhelt. „Nem félek a nézőktől, amikor engem néznek – újságolta. – Nem voltam ott az összes próbán, mert az iskola miatt korán kellett kelni. A jelmezem is nagyon szép, és nagyon örülök, hogy színpadon szerepelhetek” – tette hozzá a rendezőnő kislánya.

Pataši Dániel kiváló hangulatot kelt az előadásban spanyolgitárjával. „Van egy zenekarunk. Sok a tagcsere, mindig más a nevünk. Most először szerepelek színdarabban. Nagyon örülök, hogy beválasztottak, mert ez egy remek társaság. Megtiszteltetés, hogy velük játszhatom” – tette hozzá búcsúzóul a zenész.

Aki szeretné látni, mit művel Kolumbuc Kristóf, amikor hazatérvén a tengerekről feleségét, Krisztina asszonyt Esvány, a bíró karjaiban találja, vasárnap este öt órakor nézze meg a fenerégen játszódó komédiát a nánai kultúrházban!

Szél János

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?