Kisebbségi osztály jött létre a kulturális minisztériumban

Kisebbségügyi osztály jött létre a kulturális minisztériumban
Pozsony |

Igazgatót keresnek a nemzetiségi kisebbségi kultúra osztályának élére.

Hét év elteltével újból működik a kisebbségi kulturális osztály a kulturális minisztériumában, amely a nemzeti kisebbségek kultúrpolitikájával hivatott foglalkozni. „A Kisebbségi Kulturális Alap után ez az osztály volt a második kiemelt célom. Ezzel ugyanis nagy hiányt pótolunk a hazai nemzeti kisebbségek kulturális életében” – mondta Rigó Konrád, államtitkár, aki szerint a pénzügyi támogatási rendszer mellett nélkülözhetetlen a koncepcionális és stratégiai anyagok kidolgozása. 

Most készül az országos kulturális stratégia első akcióterve. A terv kisebbségi vonatkozású részének kidolgozásában már az új osztály is részt vesz. Ez az osztály fogja összegezni a Kisebbségi Kulturális Alap működésének tapasztalatait és várhatóan az év folyamán egy törvénymódosítást készít elő, amely megkönnyítheti az alap mindennapi munkáját. Az újból létrehozott osztály első feladata, hogy elemzést készítsen a regionális, illetve a kisebbségi kultúrák jogi helyzetéről Szlovákiában és a környező V4-es országokban. Továbbá az Állami statisztikai kimutatás programján belül (mely a 2015 ̶ 2017-es éveket érinti) a kisebbségi kulturális osztály kidolgozza a felméréshez a módosított dokumentumokat. A statisztikai felmérés célja hogy feltérképezze a nemzetiségi kissebségek tavalyi tevékenységét és támogatását.
 

Az osztály hosszútávú és fő feladata a koncepcionális és stratégiai anyagok kidolgozása lesz a kisebbségi kultúrák jelenlegi helyzete és igényei alapján. Rigó szerint „fontos, hogy a stratégia irányáról nagy volumenű vita kerekedjen”. Ezt többek között a Kisebbségi Kulturális Alap koordinációs és szakmai tanácsaival, valamint a kormány kisebbségi tanácsával folytatott diszkusszió biztosítja. 

A nemzeti kisebbségi kultúráért felelős osztály igazgatóját legkésőbb márciusig nevezik ki. Az igazgatói állás versenypályázatát a kulturális minisztérium a jövő héten nyitja meg. A kulturális államtitkár bízik abban, hogy minél többen jelentkeznek, mert az növeli a pályázók motivációját és a nyilvánosság érdeklődését is az új osztály iránt.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?