Kiélezett Oscar-hajrá várható

Bár a 77. díjkiosztó gálát több mint négy hónap múlva rendezik csak meg, a filmstúdiók már most fizetett hirdetésekkel próbálják felhívni a filmakadémia zsűrijének figyelmét alkotásaikra.

Mivel az Academy of Motion Picture Arts and Sciences egy hónappal előrébb hozta a gálát – amelyet így a szokásos márciusi időpont helyett február végén tartanak, a stúdiók minden lehetőséget meg fognak ragadni, hogy népszerűsítsék portékájukat.

Egyelőre nincsen konkrét favorit az aranyszobrocskákat illetően, s mivel a Disney tulajdonában lévő Oscar-nagyhatalom, a Miramax pénzügyi nehézségekkel küzd, a vetélytársak könyörtelenül kihasználhatják a kínálkozó lehetőséget. „Nagyobb lesz a verseny, több pénzt költenek majd el kampányra, és több filmesnek lehet esélye” – mondta a New York Timesnak Dennis Rice, a szintén a Disney birtokában lévő Buena Vista Pictures elnöke. „Ha egy az ideihez hasonló év áll mögöttünk, akárkit is kérdeznek, senki nem fogja tudni megmondani, melyik öt filmet nevezik majd a legjobb alkotás Oscar-díjára. Ez pedig sokakat felbátorít, akik úgy érzik, lehet esélyük” – tette hozzá Rice. „Ha pedig valaki így gondolja, akkor érdemes mindent megpróbálnia.”

A kampány október 8-án indult be igazán, amikor a Fox stúdió egy négyoldalas kihajtható hirdetést helyezett el a Daily Varietyben, egy ajándék hűtőmágnessel egyetemben, amelyen négy általuk forgalmazott film vetítési időpontjai szerepelnek. A Miramaxnál a napokban gyújtották be a rakétákat, a Kill Bill második részével, illetve a Pán Péter írójának történetét elmesélő Finding Neverlanddel. A Lions Gate Michael Moore Fahrenheit 9/11-ével, valamint a Kevin Spacey, Kate Bosworth, John Goodman és Bob Hoskins neve által fémjelzett Beyond the Sea című drámával készül a megmérettetésre. A többi filmcég az október végén megjelenő Variety különkiadásának reklámoldalainak segítségével igyekezett megnyerni a közönséget.

Természetesen a nagy költségvetésű, kasszasikergyanús alkotások is kiemelt helyen szerepelnek majd. Ilyen például a Colin Farrell és Angelina Jolie főszereplésével leforgatott Alexander. Azonban idén a stúdiófőnökök szerint az olyan nagyszabású művek, mint például a Pókember 2 nem valószínű, hogy bekerülnek majd a legjobb film Oscarjára jelölt öt alkotás közé.

„Már mindenki kampányanyagait láttuk” – mondta Charles Koones, a Variety munkatársa. „Nagyon szoros versenyre lehet számítani.” „Nagyon izgalmas az idei év” – tette hozzá Cynthia Swartz, a Miramax PR-igazgatója. „Úgy látszik, idén számos különleges alkotást jelölnek majd a díjakra.”

Nem mindenki osztotta azonban a véleményt, hogy egy vagy több nagyszabású film nélkül is ugyanolyan lehet az Oscar-gála.

„A tavalyi évben ott volt A király visszatér, amely az egyik legnagyobb esélyesnek számított már az elejétől fogva” – mondta Tom Ortenberg, a Lions Gate terjesztési igazgatója. „Ennek ellenére az öszszes stúdió maximális erőbedobással hirdette a filmjeit.” A legtöbb cégnél egyelőre még latolgatják, hogy a január 25-én bejelentésre kerülő jelölések és a február 27-ére eső díjkiosztó gála miatt korábban kezdjék-e filmjeik népszerűsítését.

A Warner független filmes részlege például már a múlt hónapban megjelentetett egy hirdetést, amelyben Jean-Pierre Jeunet Egy nagyon hosszú jegyesség című romantikus drámájára hívják fel az Akadémia figyelmét. Az Audrey Tautou főszereplésével leforgatott francia filmet túl későn mutatták be, hogy a legjobb külföldi alkotás Oscarjáért versenyezzen, így a cég a legjobb film kategóriában nevezte a művet.

„Minden korán elköltött dollárral kétszer annyit lehet spórolni a véghajrában” – mondta Mark Gill, a Warner Independent elnöke. Nancy Utley, a Fox Searchlight Pictures hirdetési igazgatója másképp vélekedik erről. „Mindenki tudja, hogy ha a reklámokat korán helyezik el, akkor hamarabb fogy el az erre szánt keret is” – mondta a New York Timesnak. Ez a keret pedig nem kevés, ugyanis a két legnagyobb szakmai lap, a The Hollywood Reporter és a Variety több mint 42 millió dollárnyi hirdetési bevételt könyvelhetett el az idei Oscar-gála előtt.

Minden cég más taktikát alkalmaz tehát. A Miramax, amely mindig is híres volt agresszív kampányairól, az elmúlt közel egy évtizedben hatalmas összegeket költött hirdetésekre, és fényűző partikon látta vendégül a hollywoodi befolyásos emberek javát. Ez a taktika sikeresnek bizonyult, s nemegyszer hozott meglepő eredményeket. Emlékezetes marad a Gwyneth Paltrow főszereplésével leforgatott Szerelmes Shakespeare, amely a Ryan közlegény megmentése elől vitte el a legjobb filmért járó szobrocskát. Idén azonban a profit növelés érdekében a Miramax személyi állományának 30%-ától megválni kényszerült, ezért sokan úgy spekulálnak, hogy hirdetésre sem lesz akkora keretük.

„Az elbocsátásoknak semmi érezhető hatása nem lesz a kampányainkra – cáfolta a híreszteléseket Swartz.

„Idén is erős, hatékony taktikával fognak kampányolni, ahogyan mindig is tették, mi pedig számítani fogunk erre egész végig” – reagált a Lions Gate terjesztési igazgatója. (o)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Korábbi cikkek a témában

Ezt olvasta már?