Ketten reflektorfényben – csallóközi fiatalok a nagyvilágban

Dunaszerdahely/Somorja/Budapest |

<p>Mindketten tehetségesek – énekelnek, táncolnak, a maguk könnyed módján szórakoztatják a közönséget. Évekig amatőr színtársulatokban játszottak, tavaly aztán fontos döntést hoztak: a budapesti Gór Nagy Mária Színitanodában kezdték meg tanulmányaikat.</p>

Idén második osztályba léptek, lelkesedésük töretlen; reflektorfényben Szabó Mária és Brunczlík Péter.

Péter Somorjáról származik; hatéves kora óta néptáncot tanult, középiskolás korában csatlakozott a komáromi VISZTA színtársulathoz. „Itt tapasztaltam meg először a közösség erejét – meséli. – Nagy élmény volt úgy előadni színpadi művet, hogy egy egész csapat munkája volt benne. Bemutatkozásként a Képzelt riport egy amerikai popfesztiválról című musicalben játszhattam, melynek koreográfiája Érsekújvárban különdíjat nyert. Ezután a Hair című klasszikust állítottuk színpadra, ez szintén sikert aratott. Nagy harással volt rám Kiss Péntek József rendező; jelentős szerepe volt abban, hogy a színészetet választottam hivatásnak.”

Péterre nemrég aztán rámosolygott a szerencse: meghívást kapott a budapesti József Attila Színház társulatába. Jelenleg a Szegény gazdagok című musicalben táncol, számos elismert színésszel szerepel a darabban, vallomása szerint azonban egyáltalán nem viselkednek idegenként a kezdőkkel szemben.

Mária dunaszerdahelyi, kétéves kora óta színésznő akart lenni. Állítása szerint ez mindig tudatos volt benne, inkább az okozott fejtörést, hogy miképp adja családja értésére a szándékát. Először a helyi Novus Ortus Diákszínpad tagjaként szerepelt közönség előtt, itt ismerte meg a rögtönzés és a színpadi fegyelem alapjait. Énekelni néhány éve tanul. A felvételin ő is sikerrel túljutott.

„Persze mindannyian nagyon félünk a próbatételek előtt – mondja –, de biztatjuk egymást. Meglepő, hogy ebben a szakmában, ahol mindenki az egyéni sikerén munkálkodik, mennyire fontos a csapatszellem. Csak akkor tudunk kiemelkedőt alkotni, ha öszszetartunk.”

A vizsgaelőadások jeleneteit gyakran maguk írják, rendezik. A színészpalánták elméleti órákon vesznek részt, ezenkívül heti három órán színpadi mozgást tanulnak, hetente egyszer pedig táncot. Ez azonban kevés ahhoz, hogy valaki jó kondícióban maradjon és végigtáncoljon egy-egy darabot. Fontos a rendszeres sport és az egészséges étrend.

Mária nemrég felkérést kapott Kiss Gábor rendezőtől, hogy vegyen részt csapatával egy svédországi turnén. Móricz Zsigmond Parasztkabaréját adták elő négy szereplővel. Máriának Szik Juliska karaktere jutott. A szerep érdekessége, hogy Farkasházi Réka és Ábel Anita is eljátszották már. A másik három szereplő O. Nagy Gábor Jászai Mari-díjas színész, Szabó Zsuzsa és maga Kiss Gábor volt. Bejárták Svédország nagyvárosait, megfordultak Malmöben, Stockholmban és Göteborgban is. Meglepően sok magyar jött el az előadásokra, rengetegen volt közöttük az erdélyi kivándorolt. Az utazás és a közös szereplés hatalmas élmény volt számára, ösztönzőleg hat rá a továbbiakban. Tanulmányai befejeztével örömmel csatlakozna bármelyik színházhoz. Szerepálmáról a következőket vallotta: „Shakespeare Makrancos Katája közel áll a szívemhez, de Az ember tragédiájának Luciferje is. Tudom, hogy ez eredendően egy férfiszerep, de nem riadnék meg a kihívástól.”
Kovács Andrea

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?