Kassák Lajos szobránál kezdték látogatásukat

Érsekújvár |

<p>Kassák Lajosnak, a magyar avantgárd jeles képviselőjének a szülővárosában elsőként a róla készült szobornál állt meg Szombathy Bálint szerbiai magyar költő, performer és Nagy Zopán, a kortárs művészet egyik jeles szerzője.</p>

 

Az érsekújvári civil szervezeteket tömörítő KultúrKorzó égisze alatt működő IrodalmiKorzó két vendége csütörtökön a főtéri kultúrházban levő Szamba cukrászdában tartott könyvbemutatót. Az est háziasszonya, Kecskés Ildikó, az Anton Bernolák Könyvtár munkatársa nyitotta meg a rendezvényt, melyet a Magyar Írószövetséggel és az Arany János Alapítvánnyal közösen szervezett. A Kassák-díjas Szombathy Bálint, aki írott és vizuális költészettel foglalkozik, kritikákat, esszéket és tanulmányokat ír, nem első alkalommal járt Érsekújvárban. Rendszeresen fellépő vendégművésze volt a Juhász R. József szervezte Transart Communication fesztiváloknak. Szombathy mutatta be Nagy Zopán Próza, vers, esszé, montázs című kötetét, és a szerző olvasott fel a műveiből. A közönség belehallgathatott a korábbi hanganyagaiba. Az egyik felvétel Palasovszky Ödön költő, a magyar avantgárd mozgalom és az aktivista színjátszás képviselőjének emlékére készült. „A Magyar Műhely rendezvényein találkoztunk először, Nagy Zopán a kortárs művészet egyik kiemelkedő alakja. Szóalkotását egyfajta maghasadáshoz, nyelvi alkímiához hasonlíthatnám” – mondta Szombathy. Az IrodalmiKorzó vendégeit H. Nagy Péter egyetemi oktató faggatta, majd a közönség is bekapcsolódott a baráti társalgásba. A rendezvényen levetítették Szombathy Bálint Áttörés című, botrányt kavart vidóesszéjét. Nagy Zopán régebben megjelent könyveivel is megismerkedhettek az író-olvasó találkozó résztvevői. A Skizológia című művének utószavában a következőképpen vall magáról a szerző: „Írtam testre, negatívra, fagyott kecskére, szép nőre, jó kutyára(és fordítva); festettem füsttel, romlott ételekkel;alfa-állapotokat hívtam elő = látens azonosulásokat: több (kevesebb) sikerekkel…”A KultúrKorzó lapunk állandó médiapartnere.
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?