Karácsony – a karosszékből nézve

<p>A karácsony vallási és egyben családi ünnep; a szeretet szimbóluma &ndash; ehhez igazodva a magyar tévécsatornák is elhelyezik a maguk ajándékát a fa alá: színvonalas közvetítésekkel, összeállításokkal, filmekkel szereznek örömöt a nézőknek. Ezekből emelünk ki néhányat.</p>

A magyar közmédia az ünnep alkalmából a klasszikus, keresztény értékekre fókuszál. December 24-én este az 1972-ben készült Napfivér, Holdnővér, Franco Zeffirelli olasz rendező egyik legismertebb alkotása látható. A mozi Assisi Szent Ferenc életét dolgozza fel (M1, 20.10). Ezt követi A mennyországot választom című film, amely az egyik legnépszerűbb szentről, Néri Szent Fülöpről szól. A történet ismert: a főhős Szent Ignáchoz indul, hogy az engedélyét kérje indiai missziós útjához. Róma felé tartva azonban, látva a sok kallódó, csellengő, szegény gyereket, úgy dönt, hogy életét az ő sorsuk jobbá tételének szenteli (M1, 22.10). A karácsonyi éjféli misét a váci Nagyboldogasszony székesegyházból közvetíti az M1. „Osztozni egymás örömében és bánatában, közvetíteni Isten minden képzeletet felülmúló irgalmas szeretetét” – hangzik el Beer Miklós megyéspüspök szentbeszédében.

December 25-én a nézők a budahegyvidéki evangélikus templom istentiszteletébe kapcsolódhatnak be. „Megjelent az Isten üdvözítő kegyelme minden embernek – idéz Szent Pál apostol Tituszhoz írt leveléből Keczkó Pál lelkész. – Mind az emberiség történetében, mind saját életünkben vannak korszakváltó pillanatok: ilyen, amikor egy családban gyermek születik. Ettől kezdve az újszülött jelenléte beragyogja az ember életét. Karácsonykor isteni gyermek született, jötte a mi életünket is beragyogja.” (M1, 11.00) Ferenc pápa hagyományos karácsonyi üzenetét és Urbi et Orbi áldását a római Szent Péter térről délben láthatják a nézők (M1, Duna, Duna World). Nem múlhat el karácsony bibliai témájú mozgóképes alkotások nélkül: a Duna Diacomo Campiotti kétrészes, eredeti helyszíneken forgatott életrajzi drámáját, a Názáreti Máriát tűzi műsorára (Duna, 21.05), a film második része másnap este látható. Az éjszakai baglyoknak Carlos Saura spanyol rendező látványos kosztümös filmjét, az Én, Don Giovannit ajánljuk: a dráma a 18. században élt szövegíróról és poétáról, Lorenzo da Ponte librettistáról szól, aki Mozart utolsó operája, a Don Giovanni írásánál és születésénél volt jelen. Saura lenyűgöző képekben megfogalmazott, életrajzi ihletésű operafilmje a Mozart-mű keletkezéstörténetét dolgozza fel, da Ponte szemszögéből (M1, 23.55).


 

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?