Kalandozások képírással

Pozsony. Középkelet-Európában egyedülálló, európai viszonylatban pedig a kontinens legrangosabb, legelismertebb és legkeresettebb fotóművészeti rendezvényei közé tartozik a pozsonyi Fotóhónap, amely az idén tizenegy éves lett – mondja Václav Macek, a Fotóhónap igazgatója.

Kiállításaival és kísérőrendezvényeivel a pozsonyi kulturális ősz eme domináns eseménye a fotóművészet jelen helyzetét prezentálja, s a jövő útjaira figyel. Eltérő kultúrákat konfrontál majd például az a kerekasztal-beszélgetés, amelyen négy skandináv és négy szlovák fotográfus kutatja az objektíven átjövő valóságot. E tanácskozás a kortárs skandináv fotóművészetről áttekintést adó, Vágyni vágyni (Umelecká beseda) című kiállításhoz kapcsolódik. Az idei Fotóhónap újdonsága egy minifilmfesztivál lesz, amelynek a Szlovák Nemzeti Galéria moziterme ad otthont. A november 3-án és 4-én zajló szemlén olyan mozgóképeket vetítenek, amelyben a főszerep a fotográfiáé. A közönség Nádasy László és Vékas Péter egy-egy filmjét is láthatja.

Idén valamivel szerényebb lesz a kínálat, a hagyománytól eltérően nem harminc, hanem huszonkilenc kiállítást nyitnak a Fotóhónap részeként, ebből csupán egyet Pozsonyon kívül, Zsolnán. Mivel a Gyermekkönyv-illusztrációk Pozsonyi Nemzetközi Biennáléja, a BIB november 15-ig tart a Sznf téri Művészetek Házában, ez évben ebben az épületben, amely minden alkalommal egyik központi helye volt a Fotóhónapnak, nem lesz fotóművészeti bemutató.

A tizenegyedik évfolyam szakmai újdonsága, hogy fotótörténeti kiállítást eddig csak szlovákiai fotográfus munkáiból rendeztek. Idén két nemzetközi hírű művész munkássága révén pillanthatunk be a fényírás történelmébe. Az Alice Csodaországban című könyv szerzője, Lewis Carroll családi portréiból állítottak össze bemutatót a Bibiana-házban. Több mint fotótörténeti érdekesség Joseph-Paul Skarbek francia-lengyel fotográfusnak a kínai társadalom életét bemutató – modern kifejezéssel élve – képriportja a huszadik század elejéről. A kiállítás helyszíne a Lengyel Intézet.

A szlovák fotográfia reprezentatív bemutatója, amelyet Aurel Hrabušický és Václav Macek állított öszsze, a Szlovák Nemzeti Galéria négy emeletén november 3-ától egészen 2002. február 10-éig látható majd. A szlovák fotográfia 1925–2000 című tárlat – amelyhez könyv is megjelenik – minden eddiginél nagyobb mértékben térképezi fel és láttatja a címben meghatározott időszak hazai fotóművészetét.

Egy legenda, Maria Magdalene von Losch, vagy ahogy jobban ismerjük, Marlene Dietrich elevenedik meg előttünk a Goethe Institut november 7-étől látható kiállításának képein. A kollekció egyik darabja a világhírű fotóművész, Cecil Beaton 1937-es hollywoodi „nőszirmos” portréja a díváról.

A Francia Intézet ezúttal Gilbert Garcin humorral teli szürrealista képei révén ad bepillantást a francia kisember mindennapjaiba.

Takisz Roidakisz görög fotográfust is a hétköznapi életképek érdeklik: azok a viselkedési formák, amelyek az Égei-tenger melléki embert megkülönböztetik másoktól – fotói a Palisády Galériában láthatók november másodikától.

Jordan Jordanov fotográfiái a bolgár vidéki élet átalakulásának dokumentumai – ezekből kínál válogatást a Bolgár Kulturális Központ.

Olga Csernyiseva moszkvai fotográfus a velencei biennále orosz pavilonjában olyan tárgyakat mutatott be objektívvel megörökítve, amelyek túlélnek minden változást, amelyek még mindig az orosz szocialista design jegyeit viselik magukon. Ezeket a múlt örökségét vizuálisan átmentő felvételeit Pozsonyba is elhozza.

A cseh fotóművészetet Václav Podestát (a Cseh Központban látható kiállítása), és a fotográfiáival a szép kultuszára reflektáló Pavel Mára képviseli. Mára munkáit a Zichy-palotabeli Z Galériában nézhetjük meg.

A virágok erotikáját leste ki vagy el Christiane Hantzsch – 1998 nyarától 2000 őszéig figyelte az erkélyén ültetett virágok fejlődését, s az egyes szakaszokat tárja elénk a Srdce kávéházban holnap nyíló Virágok című kiállítása.

Ritka látványt ígérnek Szaszaki Kon japán fényképész makrofotográfiái, amelyek az élet keletkezésének tudományos kutatását dokumentálják.

Az élet visszásságain elámuló realista, a hibáinkon nevető szürrealista, a szépséget az élet születésében, az emberi testben, a virágokban kereső lírai, ellesett és megszerkesztett valóságú, témában és műfajban is igen sokszínű képözön várja a fényírás művészetének szerelmeseit a novemberi Fotóhónap idején.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Korábbi cikkek a témában

Ezt olvasta már?