Jön Chaka Khan

Pozsony |

<p>Október 10-én a pozsonyi Pasienky HANT-arénájában lép fel a tízszeres Grammy-díjas Chaka Khan.</p>

A soul és rhythm and blues mellett popelőadóként is világhírűvé vált énekesnő egy ideje a dzsessz különböző válfajai iránt is érdeklődik, a pozsonyi est szintén az igényesebb műfajok jegyében telik majd, sok hazai vendégművésszel, köztük a világjáró szlovák dzsesszdobos, Martin Valihora Funk Unit nevű zenekarával.

Chaka Khan Illinois állam egyik katonai támaszpontján született 59 évvel ezelőtt, Yvette Marie Stevens néven. Chicago külvárosában nőtt fel, tizenegy éves korában már színpadon szerepelt, megalakította a Crystalettes nevű együttesét és klubokban, mulatókban próbálgatta tehetségét. Művésznevét is tizenéves korában vette fel.

Első jelentősebb sikereit a Rufus zenekarral aratta a hetvenes évek elején. Kiemelkedő sikereket is hoztak az együtt töltött évek, kitűnő közös dalaik közül a Once You Get Started, a Do You Lou Love What I Feel, és a Sweet Thing címűek listára is kerültek.

1978-tól szólóban is bebizonyította, hogy kivételes tehetség, de a világhírnevet Prince 1984-es szerzeménye, az I Feel For You hozta meg számára. A szerzemény Angliában első, Amerikában harmadik lett a slágerlistán. Ekkor kapta első Grammy-díját a legjobb rhythm and blues énekesnőként, majd főszerepet kapott Rick Wakeman Orwell művéből, az 1984-ből készült rockoperájában. A legjobb énekesekkel és zenészekkel dolgozott együtt a továbbiakban is, például Ry Cooderrel, Dizzy Gillespie-vel, David Bowie-val, Stevie Winwooddal, Stevie Wonderral, Frank Zappával és B.B. Kinggel, a blues királyával. Sokat köszönhetett Quincy Jones zeneszerző-producernek is, akivel több éven át együttműködött. Egyik lemezén Miles Davis trombitajátéka is hallható.

Az ő életét is megkeserítette a drog, emellett egy időben torokbántalmai miatt is pihenőre kényszerült. A kilencvenes évek második felében ismét többet hallatott magáról, 1997-ben a legnagyobb énekesek társaságában felléphetett a londoni Wembleyben Elvis Presley halálának huszadik évfordulóján rendezett gálán.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?