Január feléig látogatható Fehér László tárlata Nagyszombatban

kép

A Munkácsy- és Kossuth-díjas festő-grafikus, Fehér László rózsaszín korszakával is megismerkedhetnek a nagyszombati Ján Koniarek Galéria látogatói.

A tárlat Fehér 2016 és 2020 között készített festményeiből, illetve papírra készített munkáiból válogat. A képzőművész munkáit ebben az időszakban négy szín uralja: a rózsaszín, a fekete, a fehér és a szürke. A kiállított alkotások a festő szubjektív történelmébe engednek bepillantást – az alkotási folyamat kiindulópontjaként fontos szerepet játszik a művész családtörténete. A képek eközben a kor lenyomataiként is értelmezhetőek, és arról is tanúskodnak, hogy Fehér számára fontos a művészettörténettel folytatott párbeszéd.

A kiállítás kurátora, Helena Markusková a tárlat központi témáját az emlékek aktiválásában határozza meg. A képzőművész számára fontos kiindulópontot jelentenek azok az emlékek, melyeket a családi fotók őriznek – Fehér saját és idegen családi archívumok képeivel is dolgozik, miközben kritikus nézőpontból közelíti meg saját korát.

Fehér László pályája elején fotórealista alkotásokkal jelentkezett, dacára a 70-es évek szocialista realizmusának. Ehhez a módhoz később visszatér, máig az egyik legjelentősebb magyar hiperrealista festőművészként tartják számon. Képei később színekkel telnek meg, melyeket a nyolcvanas években ismét redukál: innentől a fekete-fehéren kívül jellemzően egyetlen szín dominál képein. A sárgát követte a kék, piros, zöld és lila korszaka, majd a rózsaszín, sőt az ezüst is fontos szerephez jutnak.

Fehér László munkáit nem első alkalommal mutatja be hazai galéria. Az Érsekújvári Zmeták Ernő Galéria már kétszer is rendezett kiállítást a képzőművész alkotásaiból, ahol Fehér utoljára három évvel ezelőtt állította ki munkáit egy önálló tárlat keretén belül, de a hazai közönség 2018-ban Pozsonyban is láthatta alkotásait a Galéria Z jóvoltából.

A kiállítás január 14-ig látogatható a Nagyszombati Ján Koniarek Galériához tartozó Koppel-villában.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?