Itt vannak az év házai!

<p>Háromtagú spanyol építészcsoportnak ítélték oda idén a Pritzker-díjat, az építészek &bdquo;Nobel-díját&rdquo;.</p>

A zsűri méltatásában kiemelte az épületek és a tájkép összhangba hozását, az idő és a tér összekapcsolását. Rafael Aranda, Carme Pigem és Ramon Vilalta a katalóniai Olot városának szülöttei, és 1988 óta dolgoznak együtt, ekkor alapították meg RCR Arquitectes nevű cégüket szülővárosukban. „A zsűri három építészt választott ki, akik mintegy három évtizede dolgoznak együtt. Rafael Aranda, Carme Pigem és Ramon Vilalta szűkebb hazájukon túllépve jóval nagyobb hatással vannak az építészetre. Munkásságuk felöleli magán- és középületek, kulturális helyek és oktatási intézmények tervezését, minden egyes általuk tervezett épületet rendkívüli módon képesek összhangba hozni környezetükkel” – indokolta döntését a testület.   A spanyol építészek nevéhez olyan épületek fűződnek, mint a franciaországi Rodez városában levő Soulages Múzeum, a szintén franciaországi Negrepelisse-ben levő La Cuisine Art Center, a spanyolországi Ripoll La Lira Színháza közösségi helyeinek tervezése vagy a szülővárosukban, Olotban 2011-ben elkészült Les Cols étterem és a Tossol-Basil Atlétikai Pálya.  „Globalizált világban élünk, ahol támaszkodnunk kell a nemzetközi hatásokra... De egyre több ember tart attól, hogy ezen nemzetközi hatások miatt el fogjuk veszíteni helyi értékeinket, művészetünket, szokásainkat. Rafael Aranda, Carme Pigem és Ramon Vilalta azonban megmutatta, hogy mindkettő lehetséges” – olvasható a zsűri indoklásában.  Először jutalmaznak közösen három építészt a Pritzker-díjjal. A Hyatt Alapítvány által szponzorált, 100 ezer dollárral járó Pritzker építészeti díjat 1979-ben alapította a néhai Jay A. Pritzker vállalkozó és felesége, Cindy a munkásságukkal legelőremutatóbb kortárs építészek elismerésére.  A díjat május 20-án Japán fővárosában, Tokióban adják át a spanyol építészeknek. (MTI)
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?