Ilma Rakusa rimaszombati származású író, fordító is Déry-díjazott

kép

A magyar irodalmi élet egyik legnagyobb hagyományokkal rendelkező szakmai elismerését, melyet a Déry Tibor Alapítvány évente ítél oda, pénteken adják át: idén Ilma Rakusa, Ladik Katalin, Mohácsi István, Mohácsi János és Nagy Gabriella részesülnek az elismerésben.

Ilma Rakusa svájci író, fordító 1946-ban született Rimaszombatban, édesanyja magyar, édesapja szlovén anyanyelvű volt. 1951-ben költözött Zürichbe, ahol ma is él. Több országban tanult szlavisztikát és romanisztikát, később egyetemi docensként, újságíróként (a Neue Zürcher Zeitung és a Die Zeit munkatársaként), fordítóként jelentősen hozzájárult a kelet- és közép-európai irodalmak közvetítéséhez (magyarból Nádas Pétert, Kertész Imrét fordított). Számos vers- és elbeszéléskötete, esszégyűjteménye jelent meg. 2009-ben Mehr Meer címmel (magyarul a Magvető adta ki), tíz évre rá Mein Alphabet címmel publikált memoárt, műveit húsz nyelvre fordították.

Az idei díjazottak között van Ladik Katalin költő, performer, képzőművész, színész,  számos színpadi mű, hangjáték, kísérleti zenemű, performansz alkotója és előadója. Megosztott Déry-díjat kap Mohácsi István és Mohácsi János, akik együtt több mint hatvan darabot írtak vagy írtak át, melyeket számos színház vitt színpadra. Nagy Gabriella író, szerkesztő, irodalomszervező, többek között a Litera irodalmi portálnak alapításától, 2002-től szerkesztője, 2015-től főszerkesztője.

A díj Déry Tibor özvegyének végakarata alapján jött létre, aki vagyonával az irodalmi élet kimagasló alkotóinak munkásságát kívánta támogatni. A pénzjutalommal járó kitüntetés forrása a Déry-hagyaték, beleértve a Déry-művek után keletkező jogdíjak összegét is.

 Az első Déry-díjat 1984-ben adták át (akkor még Déry Tibor-jutalom néven), azóta több százan kaptak kitüntetést. A korábbi díjazottak között szerepel Csoóri Sándor, Csukás István, Esterházy Péter, Spiró György és Ottlik Géza az irodalomtörténész, kritikusok, esszéisták sorában Csűrös Miklós, Ferencz Győző, Kovács Sándor Iván, Lengyel András, Németh G. Béla, Radnóti Sándor, Vida Gábor. Tavaly Deczki Sarolta, Krusovszky Dénes, Sallai Katalin Krisztina és Schein Gábor vehette át a kitüntetést.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?