Igényes évadot vár a komáromi színházigazgató

Komárom |

<p>Hat saját bemutatót tervez az idei, ötvenhetedik évadban a Komáromi Jókai Színház. „Erős, igényes, komoly elvárású rendezők dolgoznak majd a színházban, ennek megfelelően igényes évadot várok“ -mondta tegnap az évadnyitó társulati ülésen Tóth Tibor igazgató.</p>

A próbák már tegnap este megkezdődtek, az első darab Csukás István-Bergendy István Süsü, a sárkány című zenés mesejátéka lesz Pille Tamás rendezésében. Az október 2-i premier érdekessége, hogy e napon ünnepli hetvenedik születésnapját Bergendy István, aki jelen lesz a bemutatón, és az előadás végén zenél is a színpadon. A következő bemutató Csehov Három nővére lesz, amelyet Martin Huba rendez, s amelyet nagyszínpadon és a Vasmacska Stúdióban is előad a társulat. További saját előadások: az Anconai szerelmesek című zenés vígjáték (rendező: Lévay Adina), Shakespeare komédiája, a Lóvátett lovagok (rendező: Valló Péter), A régi nyár című operett (rendező: Méhes László), valamint A Pityu bácsi fia című abszurd játék (rendező: Anger Zsolt).
Vendégelőadásként láthatja a közönség Földes László Hobo Vadászat című zenés játékát a debreceni Csokonai Színház előadásában, a Vasmacska Stúdiószínpad vendége lesz Radnóti-estjével Bálint András, a Budapesti Pinceszínház pedig Kiss Csaba Esti próba című darabját hozza Komáromba. A gyerekeket Süsün kívül Furulyás Palkó szórakoztatja majd. A pozsonyi Új Színpaddal (Nová scéna) bontakozó együttműködés keretében szeptember 4-én a Csárdáskirálynőt mutatja be a Jókai Színház Pozsonyban, és a fővárosiak is tartanak egy előadást Komáromban. Több személyi változásról is beszámolt az igazgató: Lévay Adina szervezéstechnikai okok miatt a továbbiakban nem tudja ellátni a művészeti vezetői tisztséget, amelyet ideiglenesen Tóth Tibor vállalt magára. Tar Renáta és Majorfalvi Bálint friss budapesti végzősök személyében új tagokkal gyarapodott a társulat, és gyermekgondozási szabadságát követően visszatér a színpadra Bandor Éva. Ismét a Jókai Színház társulatát erősíti Ollé Erik, valamint Pálinkás Andrássy Zsuzsanna korrepetitor.
A szeptemberben életbe lépő nyelvtörvény többletköltségekkel járó pluszfeladatokat ró a színházra, de az igazgató szerint megyei fenntartású intézményként tiszteletben kell tartaniuk a remélhetőleg nem hosszú életű jogszabályt. A gazdasági válság miatt eddig a színház működési költségét kurtította meg 15 százalékkal a fenntartó, ami közel 33 ezer euró (1 millió korona) kiesést jelent, és szeptemberben további megszorítások várhatók. Nem kizárt, hogy 2010-ben létszámleépítésre, illetve szerkezeti változásra is szükség lesz. Mindez a jövő évi költségvetés elfogadását követően derül ki.
A évadnyitó társulati ülés záróakkordjaként Lőrincz Margit, Örökös Tag átadta az általa alapított díjat, az Emlékgyűrűt Holocsy Krisztinának. Indoklásként elmondta: olyan művésznőt választott, aki nagy alázattal viseltetik a szakma iránt, minden feladatát kiválóan megoldja, rendkívül sokoldalú tehetség. "Egy púpost, sántát ugyanúgy el tud játszani, mint egy tinédzsert" - mondta Lőrincz Margit. A díjazott - aki az évadzáró ülésen a kollégák szavazata alapján a Ferenczy Anna-díjat is kiérdemelte - meghatottan vette át a díjat. "Kicsit zavarban vagyok, meglepett, de természetesen nagyon jólesik az elismerés, Margitka méltató szavai - mondta. - Nagyon kedves gesztus tőle, hogy miután szinte fél életét itt töltötte, ma is figyelemmel kíséri a színházi történéseket."

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?