Hontalanítás Budapesten

Szivek

Tegnap este Budapesten, a 10. Színházi Olimpia keretében mutatta be az Ifjú Szivek Táncszínház Hontalanítás című darabját. A hazai és erdélyi nézők számára is jól ismert egész estés koreográfiát az elmúlt hetekben Komáromban és Pozsonyban öt alkalommal játszották.

A budapesti előadás a Hagyományok Háza – Magyar Állami Népi Együttes TÁNC-szín-TÉR e hétvégi programsorozatának részeként valósult meg. A rendezvényen négy olyan európai táncszínházi előadás mutatkozik be, amely a tradícióból inspirálódva, mai kortárs megfogalmazását mutatja be hagyományos kultúráinknak.

Tegnap is érződött az a szavakkal nehezen leírható hangulat, amit csak azok ismernek, akik látták a Hontalanítást. Ez volt a 82. alkalom

– mondta Varsányi Zsófi, tánckarvezető.

Szivek

A Hontalanítás ősbemutatója 2013. április 12-én volt Pozsonyban. Hégli Dusan nagy idézettségű koreográfiája érzések és képzettársítások szintjén beszél zsigeri jelenségekről. Az előadás a ma is Szlovákia területén élő magyarság hagyományos tánc- és zenekultúrája segítségével dolgozza fel a múlt század történelmi eseményeit, amelyek számtalanszor bizonyították, hogy a kirekesztés látszólag egyszerű megoldás, de a valóságban működésképtelen.

Szivek

Mindannyian különböző kultúrák, ideológiák és történetek összjátékának termékei vagyunk, mégis sokakban él valamiféle megmagyarázhatatan és irracionális igény az elhatárolódásra mindentől, ami „más”. Pedig a tartós elszigetelődés kirekesztettséget eredményez, legyen szó életünk bármely területéről. A kérdés ilyenkor már csak az, kirekesztők vagy kirekesztettek leszünk. A Hontalanítás alapmotívuma a kényszer. A lépéskényszer.

Hontalanítás

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?