Hazai művészek a kulturális fővárosban

kép

Az InterUrbán című nemzetközi összművészeti programsorozat keretén belül 50 héten át 29 város 150 programmal látogat idén Veszprém és Balaton vidékére, kéthetes váltásokban. A régióba, mely Európa idei kulturális fővárosa, november 20. és december 3. között Nyitráról és Trencsénből érkeznek zenészek és kiállítók.

Aki Veszprémbe vagy Hévízbe tervez tehát utat ebben az időszakban, annak érdemes tájékozódnia a két város kulturális programjairól.

Natália Okolicsányiová festményein az érzelmek és a létezés lényegi kérdései keverednek. Az új feminista elméletek által inspirált munkái olyan utazásra hívnak, amik az identitás és a személyes küzdelmek komplexitását járják körül – olyan témákat, amikkel időnként mindannyian szembesülünk. Művei kérdéseket tesznek fel a nők szerepéről és helyzetéről a világunkban, továbbgondolásra, válaszok megfogalmazására ösztönözve a nézőket. Műveiből november 20-án nyílik kiállítás Veszprémben.

Martin Pollák sokoldalú személyiség, a magyar közönség most több arcával ismerkedhetnek meg. November 26-án trash art workshopot tart Veszprémben, azaz kidobásra ítélt tárgyakból készíthetnek vele műalkotásokat a látogatók. Még aznap kiállítás is nyílik műveiből, másnap pedig főzőtanfolyamot tart Hévízen. Pollák művészete széles utat járt be a naiv művészettől a bonyolult, 3D-s alkotásokig, beleértve a figyelemre méltó, olykor szürreális és hatalmas kerámiamunkákat. Jelenleg szemétből készít értékes műtárgyakat, reflektálva a mai társadalmi és környezeti kihívásokra.

December 1-jén az Autumnist lép fel, szintén Veszprémben: a vibráló elektronikus projekt Trencsénből érkezik, itt-ott hiphopütemekkel, népzenei elemekkel, elmosódott szintetizátorokkal, amit bársonyos és szomorkás vokálok tesznek teljessé.

Másnap Nina Kohoutová ad koncertet a városban. Az előadó Sunray című számával  robbant be a könnyűzenei életbe tizenhat évesen, kisgyerekkora óta zenei közegben mozgott, édesapja az Autumnist szaxofonosa. Merített a szlovák népzenéből, később a zene struktúrája, technikai megvalósítása iránt kezdett érdeklődni.

A képzőművészeti programoknak és Nina Kohoutová koncertjének a veszprémi vár audiovizuális centruma szolgáltat helyszínt.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?