Hazai György halálára

Súlyos veszteség érte a Vámbéry Polgári Társulást: január 7-én, életének 84.

Súlyos veszteség érte a Vámbéry Polgári Társulást: január 7-én, életének 84. évében elhunyt Hazai György akadémikus, a Magyar Tudományos Akadémia rendes tagja, aki számos további tisztsége mellett 2005 és 2013 között a társulás elnöke, majd 2013-tól kezdve örökös tiszteletbeli elnöke volt.

Hazai György Németh Gyula, Ligeti Lajos és Fekete Lajos professzor tanítványaként török–tör-ténelem szakon végzett az ELTE Bölcsészettudományi Karán. Egyéves szófiai vendégtanárkodást követően négy évig az MTA Nyelvtudományi Intézetében dolgozott. 1963-tól a berlini Humboldt Egyetem docense, majd professzora, közben 1963 és 1974 között a Német Tudományos Akadémia Turfán-kutatócsoportjának vezetője volt. 1982-ben hazatért, 1984 és 1990 között az Akadémiai Kiadó igazgatói posztját töltötte be. 1991-től nyugdíjazásáig az MTA Nyelvtudományi (később Irodalomtudományi) Intézetében működő Orientalisztikai Munkaközösség tudományos tanácsadójaként, majd kutatóprofesszoraként tevékenykedett. Közben a nicosiai Ciprusi Egyetemen megteremtette a turkológiai képzést, Budapesten pedig a német nyelvű Andrássy Egyetem alapító rektora volt.

Tudományos munkássága kiterjedt a korai oszmán-török nyelvemlékek felkutatására, kiadására és nyelvészeti feldolgozására is. Célja a nyelvtörténeti változások és az oszmán kultúra kialakulási folyamatának megragadása volt. Számos összefoglaló mű megírásában vett részt. Nevéhez fűződik (eredetileg német, újabban pedig török nyelven) a török nyelvtörténet és a nyelvtörténeti kutatások monografikus összefoglalása, amely minden török tanszéken kötelező olvasmány. Egyik fő kezdeményezője és gondozója volt a nemzetközi turkológiai információszolgáltatás újabb és újabb eszközeinek, például a Turkologischer Anzeiger című éves bibliográfiának.

Hazai György számos nemzetközi könyvsorozat és folyóirat szerkesztőjeként, társszerkesztőjeként vagy szerkesztőbizottsági tagjaként is tevékenykedett. A keletkutatók számos nemzetközi szervezetében töltött be alapító, titkári, főtitkári vagy elnöki tisztet. Munkásságát otthon és külföldön számos alkalommal elismerték.

Társaságunk 2007-ben elsőként

őt tüntette ki a Vámbéry-díjjal.

Hazai György nemcsak bölcs irányítója, hanem aktív közreműködője is volt a Vámbéry Polgári Társulás tevékenységének. Amíg tehette, rendszeresen részt vett rendezvényeinken, írásaival is segítette munkánkat. Ezek közül kiemelendő a 2009-ben megjelent Vámbéry inspirációk című kötete, valamint a híres közel-keleti mesegyűjtemény, a Borúra derű.

Hazai György halála nemcsak a magyar és az egyetemes turkológia pótolhatatlan vesztesége, hanem Dunaszerdahely városa és a Vámbéry Polgári Társulás is hiányolni fogja személyét, bölcsességét és tudományos tevékenységét.

Hamvasztás utáni búcsúztatása 2016. február 26-án lesz a Farkasréti temető Makovecz-termében.

a Vámbéry Polgári Társulás

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?