Hang az éterben

Pozsony |

<p>Hang az éterben – a Szlovák Rádió magyar adásának 80 éve címmel nyílt kiállítás csütörtökön a Brämer-kúria földszinti kiállítótermében. A szlovákiai magyarság legrégebbi elektronikus médiájának történetéről keresztmetszetet adó tárlatról, amely – a rádiótól eltérően – főként a vizualitásra helyezi a hangsúlyt, azaz fotókat, írásos dokumentumokat, tárgyi emlékeket vonultat fel, nem hiányzik a hang sem.</p>

„Még broadcastingnak hívták, s nagyon sok pénzbe került, / Mikor az első szpíker izgatottan a mikrofonhoz ült. /Érces hangja felszárnyalt és messzire repült, /És egy hallgatóban megszólalt: – A próba sikerült!” – énekelte annó egyik slágerében, a Szól a rádióban az LGT. Valószínűleg hasonlóan érezhettek a Csehszlovák Rádió magyar hallgatói is, amikor 1928. december 16-án először közvetítettek a kassai stúdióból magyar nyelvű híreket. Az adások 1929 februárjától váltak gyakoribbá, a rendszeres adásra azonban még 1934-ig kellett várni.

A magyar rádióadás nyolc évtizedes történetét bemutató kiállítást egy dokumentumfilmt nyitotta meg a Szlovákiai Magyar Kultúra Múzeumában: a Hegyi Attila és Lőrincz Adrián által készített filmben ismert hazai személyiségek – többek között Takács András néptánckutató, Szilvássy József, az Új Szó volt főszerkesztője beszélnek arról, mit is jelentett/jelent az itt élő kisebbségnek a magyar adás, amely jó néhány éve a Pátria rádió nevet viseli. Ugyancsak dokumentumfilmmel tisztelgett a jubiláló intézmény előtt T. Nagy Imre. A megnyitón köszöntő beszédet mondott Miloslava Zemková, a Szlovák Rádió vezérigazgatója, valamint Both Enikő, a Pátria rádió főszerkesztője is.

A kiállítóterem falára került paneleken a magyar adás történetét követheti nyomon a látogató, 1928-tól egészen napjainkig: a rádióról, a műsorokról szóló írások mellett a hazai lapokban megjelent, a rádiót/rádiósokat bemutató riportok sem hiányoznak. Fotográfiák egész sora idézi fel a rádió hajdani és mostani munkatársait is. Hangulatossá teszik a tárlatot a tárgyi emlékek is: régi rádiókészülékek, mikrofonok, s a rádiósok „tolla”, a magnetofon. További érdekesség, hogy 16 – köztük jó pár igazi ritkaságnak számító – hangfelvételbe is belefülelhet a látogató. Egy 1937-es felvételen például Ungváry Ferenc híreket mond, egy másikon Honthy Hannával készült beszélgetés hallható, amely a legendás operettprimadonna 1963-as szlovákiai látogatásakor készült.

A teljes cikk nyomtatott kiadásunkban olvasható.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?