Kultúra

Gyöngyösi Istvánra emlékeztek Csetneken

Csetnek | Csetnek (Štítník). Tizedik alkalommal gyűlt össze július 21-én egy maroknyi csapat Gyöngyösi István csetneki sírjánál, hogy a költő halálának háromszázkilencedik évfordulója alkalmából elhelyezze az emlékezés virágait.
Ibos Emese

2013. július 24. 12:55

A már hagyományos megemlékezést a nyitrai Konstantin Filozófus Egyetem Magyar Nyelv- és Irodalomtudományi Intézete és a Magyar Tudományos Akadémia Bölcsészettudományi Kutatócsoport Irodalomtudományi Intézete szervezte. Brutovszky Gabriella, a nyitrai egyetem doktorandusza röviden felidézte a költő munkásságát, életének utolsó éveit. „A kultusz tovább épül, és örvendetes hír, hogy egyre több fiatal kapcsolódik be a Gyöngyösi-kutatásba és kultuszápolásba” – mondta Brutovszky, aki arra is rámutatott, milyen jelentős Hriczo Ágnes munkája, aki doktori disszertációjában a gyöngyösi életmű rehabilitációjával foglalkozik. Jankovics József, az MTA Irodalomtudományi Intézete Reneszánsz Osztályának munkatársa, a régi magyar irodalom szakértő kutatója elmondta, a költő hosszú ideig nem foglalhatta el megérdemelt helyét az irodalmi kánonban. Bár 1664-ben készült el legismertebb műve, a Mársal Társalkodó Murányi Venus, valódi elismerést csupán a Nyugat nemzedékétől kapott. Később azonban ismét mellőzték. Jankovics hozzátette, ma már a szakirodalmak kellő figyelmet szentelnek a barokk költő munkásságának, és hosszú idő után végre irodalmi tétellé vált az érettségi vizsgákon és az egyetemeken is.
 
Gyöngyösire emlékezett továbbá Ambrus Ferenc, a rozsnyói irodalmi és kulturális élet szervezője, népdalokat énekelt a füleki Farkas Tímea, a költő műveiből pedig Fekete Gábor adott elő részleteket. A síremlék megkoszorúzását követően, melyet 2004-ben újítottak fel, a jelenlevők ellátogattak a költő utolsó lakhelyére is. Gyöngyösi István emlékét Csetneken kívül Murányban, Füleken és Nagybalogon is ápolják. A Csemadok nagybalogi alapszervezete idén már ötödik alkalommal rendezte meg a Gyöngyösi István nyomában az ifjúsággal elnevezésű gyereknapot, melynek keretében a Balog vár romjainál emlékeztek az egykori várkapitányra.
Támogassa az ujszo.com-ot

Rengeteg hírrel bombáznak minket különböző portálok, s nem könnyű felismerni a valódi- és álhíreket. Ezért is fontos, hogy olyan weboldalakról tájékozódjunk, amelyek megbízható, korrekt információkat nyújtanak.

Az ujszo.com szerkesztőségében minden nap azért dolgozunk, hogy Önök kizárólag ellenőrzött, valós híreket kapjanak weboldalunkon. Ennek biztosítása meglehetősen költséges. Mi viszont szeretnénk, hogy minden kedves olvasónk hozzájuthasson az ellenőrzött információkhoz, ez azonban az Önök anyagi segítsége nélkül hosszú távon nem lehetséges.

Ezért kérjük olvasóinkat, hogy járuljanak hozzá az ujszo.com működéséhez. Számítunk Önökre. Önök is számíthatnak ránk.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Önnek ajánljuk
Orbán Viktor és Világi Oszkár, a DAC tulajdonosa

Létszükséglet és befolyásépítés: ömlenek a magyar milliárdok a határon túlra

munkanélküli

Az év második felében jöhet a fellendülés

Kapcsolattartás a világgal

A védőoltásnak köszönhetően kitörhetnek az éves szobafogságból

A Slovan nyerte a rangadót, már 10 pont a DAC hátránya

A Slovan nyerte a rangadót, már 10 pont a DAC hátránya

Zuzana Čaputová

Čaputová köszönetet mondott Franciaországnak a 15 ezer vakcináért

oltás

GALÉRIA + VIDEÓ: Torlódással ugyan, de elindult a tömeges oltás Dunaszerdahelyen

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.