Gyöngyösi Istvánra emlékeztek Csetneken

Csetnek |

<p>Csetnek (Štítník). Tizedik alkalommal gyűlt össze július 21-én egy maroknyi csapat Gyöngyösi István csetneki sírjánál, hogy a költő halálának háromszázkilencedik évfordulója alkalmából elhelyezze az emlékezés virágait.</p>

A már hagyományos megemlékezést a nyitrai Konstantin Filozófus Egyetem Magyar Nyelv- és Irodalomtudományi Intézete és a Magyar Tudományos Akadémia Bölcsészettudományi Kutatócsoport Irodalomtudományi Intézete szervezte. Brutovszky Gabriella, a nyitrai egyetem doktorandusza röviden felidézte a költő munkásságát, életének utolsó éveit. „A kultusz tovább épül, és örvendetes hír, hogy egyre több fiatal kapcsolódik be a Gyöngyösi-kutatásba és kultuszápolásba” – mondta Brutovszky, aki arra is rámutatott, milyen jelentős Hriczo Ágnes munkája, aki doktori disszertációjában a gyöngyösi életmű rehabilitációjával foglalkozik. Jankovics József, az MTA Irodalomtudományi Intézete Reneszánsz Osztályának munkatársa, a régi magyar irodalom szakértő kutatója elmondta, a költő hosszú ideig nem foglalhatta el megérdemelt helyét az irodalmi kánonban. Bár 1664-ben készült el legismertebb műve, a Mársal Társalkodó Murányi Venus, valódi elismerést csupán a Nyugat nemzedékétől kapott. Később azonban ismét mellőzték. Jankovics hozzátette, ma már a szakirodalmak kellő figyelmet szentelnek a barokk költő munkásságának, és hosszú idő után végre irodalmi tétellé vált az érettségi vizsgákon és az egyetemeken is. Gyöngyösire emlékezett továbbá Ambrus Ferenc, a rozsnyói irodalmi és kulturális élet szervezője, népdalokat énekelt a füleki Farkas Tímea, a költő műveiből pedig Fekete Gábor adott elő részleteket. A síremlék megkoszorúzását követően, melyet 2004-ben újítottak fel, a jelenlevők ellátogattak a költő utolsó lakhelyére is. Gyöngyösi István emlékét Csetneken kívül Murányban, Füleken és Nagybalogon is ápolják. A Csemadok nagybalogi alapszervezete idén már ötödik alkalommal rendezte meg a Gyöngyösi István nyomában az ifjúsággal elnevezésű gyereknapot, melynek keretében a Balog vár romjainál emlékeztek az egykori várkapitányra.
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?