Gömöri kincsek a fővárosban

JUHÁSZ KATALINPozsony. Remekül időzítette a Gömör-Kishonti Múzeum Kincsestára című kiállítást a Szlovákiai Magyar Kultúra Múzeuma. A Rimaszombatban őrzött kincsek néhány nappal a Múzeumok éjszakája előtt kerültek bemutatásra.

JUHÁSZ KATALIN

Pozsony. Remekül időzítette a Gömör-Kishonti Múzeum Kincsestára című kiállítást a Szlovákiai Magyar Kultúra Múzeuma. A Rimaszombatban őrzött kincsek néhány nappal a Múzeumok éjszakája előtt kerültek bemutatásra. És mivel tudjuk, hogy a fővárosiak imádják ezt a nagy szabású rendezvényt, megkockáztatjuk, hogy a szeptember 1-ig nyitva tartó tárlat e hét szombatján fogadja majd a legtöbb látogatót.

Ráadásul ez tipikusan az az eset, amikor a gyanútlan betérőnek fogalma sincs, micsoda gazdagság és mennyi információ várja odabent. Kár, hogy a szerdai megnyitón meglehetősen kevesen hallgathattuk végig a rimaszombati múzeum igazgatója, Oľga Bodorová rendkívül érdekes és részletes, tárlatvezetésnek is beillő előadását a kiállított műtárgyakról és a múzeum megalapításának küzdelmes időszakáról.

A lényeg: néhány elszánt és megszállott civil sziklákat volt képes megmozgatni a tizenkilencedik század második felében egy állandó kiállítóhely érdekében. Fábry János gimnáziumigazgató és természettudós vezetésével ügyesen, furfangosan, a nemzeti érzelmekre hatva szólították meg a komoly gyűjteményekkel rendelkező gömöri nemesi családokat, hogy kölcsönözzenek néhány tárgyat az első rimaszombati kiállításra. A helyi lapban hetente megjelent felhívásnak meg is lett az eredménye: 1244 műtárgy gyűlt össze az 1882 szeptemberében két héten át nyitva tartó régészeti és művészeti kiállításra, amelynek szervezői azt is elérték, hogy a helyszínül szolgáló laktanyából kipaterolják a katonákat. Azt ugyan nem tudták, hogy a tüzérségi állományt csak ilyen rövid időre költöztetik át a szomszédos Losoncra, ám helyválasztásuk jónak bizonyult, sőt egyenesen a jövőbe láttak, hiszen a Gömör-Kishonti Múzeum ma is abban az épületben működik, amelyet az ötletgazdák anno kinéztek maguknak.

A jelentős eseményre szóló meghívók, plakátok, belépőjegyek, sőt a szervezők által viselt jelvények is fennmaradtak, és láthatóak a Brämer-kúriában. A nemesi családok pedig 560 kiállítási tárgyat a frissen alakult múzeumegyesületnek ajándékoztak, vagyis lerakták az állandó kiállítás alapjait.

Kevesen tudják, hogy a Gömör-Kishonti Múzeum Szlovákia ötödik legrégebbi múzeuma – a pozsonyi, trencséni, kassai és árvai múzeum után. Tavaly ünnepelte alapításának 130. évfordulóját, az első állandó kiállítást pedig éppen száz éve, 1913 májusában nyitották meg Rimaszombatban.

Aki többet szeretne tudni hazánk egyik legpatinásabb, ma mintegy százezer műtárgyat birtokló, történeti, néprajzi, természettudományos és képzőművészeti gyűjteménnyel rendelkező múzeumáról, és közelebb lakik Pozsonyhoz, mint Rimaszombathoz, a nyár folyamán feltétlenül látogasson el a Szlovákiai Magyar Kultúra Múzeumába.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?