Gombaszögön a jövő miniszterei - Duray szerint ez önhülyítés

Gombaszögön a jövő miniszterei - Duray szerint ez önhülyítés
Gombaszög |

<p>&bdquo;Itt ülnek a jövő miniszterei.&rdquo; &bdquo;Ne hülyítsük magunkat.&rdquo; Egykori klubmozgalmi személyiségek vitáztak Gombaszögön, sok régi sztori előkerült. Tudják, miért kellett különválasztani a srácokat és a csajokat a 60-as évek táboraiban?&nbsp;</p>

Hol ülnek a jövő miniszterei, orvosai, művészei? „Itt Gombaszögön.” „Ne hülyítsük magunkat.” Utóbbit Duray Miklós, az MKP egykori alelnöke, előbbit egykori klubmozgalmi társai mondták a Gombaszögi Nyári Táborban szervezett beszélgetésen, melyet élőben közvetített a Pátria rádió. Ez volt egyébként az egyetlen vitás pont az emlékezők között, ám ebben nagy volt a nézetkülönbség.

A beszélgetésen Durayn kívül A. Nagy László volt képviselő, valamint Stubendek László, Vörös Attila, Gágyor Péter és Molnár Imre vett részt. Különböző generációk tagjaiként a 60-as, 70-es évek ifjúsági klubmozgalmi életének főszervezői voltak az egyes csehszlovákiai egyetemi városokban.

„Ne szóljanak bele az öregek”

A vita akkor alakult ki köztük, amikor a műsort vezető Lovász Attila azt kérdezte a jelenlévőktől, mit üzennek a mostani táborszervezőknek. „Itt ülnek a holnap miniszterei, tudósai, művészemberei” - mondta A. Nagy, aki szerint hiba lenne, ha a „régi motorosok” akarnák megmondani a fiataloknak, hogyan szerveződjenek, milyen táborokat csináljanak. „Teljesen normális emberek, ha kell, tudnak közéleti szerepet vállalni” - így A .Nagy László. „Ne hülyítsük már magunkat” - vágott közbe Duray Miklós, aki szerint ha nem áll meg az a közéleti lanyhulás, ami az utóbbi 14 évre jellemző (azt nem konkretizálta, hogyan függenek össze ezzel az diákklubok), akkor nem ülnek itt a jövő miniszterei. Duray beszólása nem volt meglepő, korábbi kijelentése fényében még óvatosnak is tekinthető: tavaly egyszerűen lekommunistázta a nagy múltra visszatekintő, pártoktól független tábort, miután az MKP ifjúsági szervezete Gombaszögre rászervezve saját ifjúsági tábort rendezett Martoson.

Duray véleményét nem osztották a többiek, akik úgy vélik, nem kell megmondani a mai fiataloknak, hogyan szervezzék meg a tábort, s úgy vélik, a tábor betölti hálózatépítési funkcióját. A tábor szervezőinek pedig egy ereklyét is átadtak: az őrsújfalusi X. Nyári Művelődési Tábor molinóját. A tavalyi kommunistázós rágalmazások után elégtételt jelenthetett a szervezőknek (már ha érdekli őket a volt politikus minősítése), amikor Duray elismerte: „Bizonyos mértékben folytatása a korábbi táboroknak a Gombaszögi Nyári Tábor.”

Duray az egyik központi alakja volt a 60-as évek ifjúsági klubmozgalmi életének, az első ilyen jellegű tábor szervezője volt (részben ezért is volt meglepő tavalyi megjegyzése). Ezeknek a nyári táboroknak, s a nyomukban megalakuló egyetemi diákkluboknak a társadalmi és közéleti hálózatépítési volt a legfontosabb funkciója. Az egyetemi mozgalmakból került ki számtalan közéleti és kulturális szereplő az elmúlt évtizedekben (ez egyébként jellemző volt az 1989 utáni szervezetekre is). A hálózat több ezer tagot számlált, akik különböző módon kapcsolódtak rá a mozgalomra. „Ami nagyon fontos volt, hogy a Csemadok-főnökökkel ellentétben a klubmozgalmi vezetők nem voltak kommunista párttagok” - mutatott rá az egyik fontos mozzanatra A. Nagy László, aki egykor a pozsonyi JAIK elnöke volt.

Nincs itt szex

A Duray generációja által 1964-ben alapított József Attila Ifjúsági Klub (JAIK) volt az egyik első csehszlovákiai diákklub. Nevét elsősorban nem azért kapta József Attiláról, mert a költő nagy népszerűségnek örvendett a fiatalok között. Olyan baloldali (vagy annak vélt) személyt kerestek, akibe a kommunisták nehezen tudnak belekötni, hogy a névadás alapján ne lehessen burzsoá nacionalizmussal vádolni a magyar szervezetet.

A kommunista hatalom miatt számtalan dologra ügyelni kellett, például az első táborokban külön fiú és lány „részleg” volt, nehogy ráfogják a hatóságok, hogy szexuális örömszerzés végett járnak össze a fiatalok, s ezzel az ürüggyel zavarják szét az akciót - mondott egy példát Gágyor Péter. Ha lehetett, igyekeztek renitenskedni. Az első nyári tábor zászlója - amelyet idén is felhúztak a Gombaszögi Táborban - zöld-fehér csíkos, rajta egy fekete fecske látható. A piros azért hagyták ki, mert az a kommunizmus alatt a hatalom színe volt, a kéket pedig azért, mert az a csehszlovák zászló egyik színe volt (s nem volt benne a magyar zászlóban).  

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?