Foltos hajhullás

10 éves kislányom tarkóján néhány hónapja kisebb ovális alakban kihullott a haj. A kopasz bőr teljesen sima. A gyermekorvosunk vitaminkészítmény szedését ajánlotta, de még nem tapasztaltunk javulást. Mitévők legyünk?
Kedves anyuka, a leírtak alapján kislánya fejbőrén valószínűleg ún.

10 éves kislányom tarkóján néhány hónapja kisebb ovális alakban kihullott a haj. A kopasz bőr teljesen sima. A gyermekorvosunk vitaminkészítmény szedését ajánlotta, de még nem tapasztaltunk javulást. Mitévők legyünk?

Kedves anyuka, a leírtak alapján kislánya fejbőrén valószínűleg ún. foltos hajhullás (szaknyelven alopécia areáta) alakult ki. Ez olyan állapot, melynél a haj a fejbőrön egy körülírt, élesen határolt területen (többnyire köralakban) hirtelen kihull. Fájdalmat nem okoz. A kopasz bőr sima, gyulladás vagy hegesedés nyoma nem található. A foltos hajhullás oka nem ismert. Gyakran előfordul például a pajzsmirigy fokozott működésének következményeként, Down-kóros gyermekeknél, atópiás megbetegedéseknél. Összefüggésbe hozható pszichikai stresszhatásokkal, szemrendellenességekkel, gyulladásos gócokkal (főleg szájüregben, orrüregben) sőt auto-immun betegségekkel is. Gyermekeknél igen gyakran hasonló tünet alakulhat ki hajtépés esetén is, ami belső szorongásra utal, és sok figyelmet igényel főleg a szülő részéről. A foltos hajhullás kezelése többnyire hosszadalmas, sok türelmet igényel. Enyhébb esetben a kopasz területen a haj pár hónap alatt kinő, súlyosabb esetben a foltok továbbterjedhetnek, és teljes kopaszság is kialakulhat. A kezelés abban az esetben a leghatásosabb, ha sikerül a kiváltó okot megtalálni. Ehhez viszont rendszerint bőrgyógyász, szemorvos, fogorvos, endokrinológus, allergológus szakorvosok segítségét is igénybe kell venni. A pontos diagnózishoz néha bőrbiopszia (bőrminta vétele és szövettani vizsgálata) elvégzése is szükséges. A szervezet vitaminokkal (biotin, A-, C-, B- és B-12 vitamin), ásványi anyagokkal (kalcium, réz, cink, vas), pantoténsavval és megfelelő táplálkozással való ellátása támogatja a normális hajnövekedést. Súlyosabb esetben hormontartalmú készítmények szedése is indokolt. A lokális kezelésre szánt készítmények a fejbőr jobb vérellátásához járulnak hozzá, így pozitívan hatnak a hajnövekedésre. A sokat ígérő, túl drága csodaszerekkel szemben azonban legyen inkább egy kicsit bizalmatlan.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Korábbi cikkek a témában

Ezt olvasta már?