Kultúra

Belelátni a fejekbe és a szívekbe

Karlovy Vary idei fesztiválján tartották Vít Klusák Daliborko szerint a világ című dokumen-tumfilmjének premierjét. Nálunk a 19. Pozsonyi Nemzetközi Filmfesztivál közönsége láthatta először, de pár napja már szerepel a hazai mozik műsorán is.
Tallósi Béla

2017. november 29. 17:34

Daliborko szerint a világ
A férfi és ismerősei ellátogattak az auschwitzi haláltáborba Fotók: Bontonfilm

Vít Klusák és stábja két éven át (2015–2016) forgatta a filmet, vagyis megszakításokkal két éven át rögzítették egy prostějovi férfi, Dalibor mindennapjait. A harminchét éves Dalibor házi videókat forgat horrorjelenetekkel, vulgáris dalokat ír, fényezőként dolgozik egy gyárban (egyik kollégája egy roma fiú), utálja a munkáját, a romákat, az idegeneket. Egy panellakásban él hatvanhárom éves édesanyjával (Věra), s bár igyekszik kapcsolatot kialakítani és fenntartani egy hozzá illő nővel, az valahogy ódzkodik a komoly viszonytól. A forgatás akkor kezdődött, amikor a férfi édesanyja a közösségi oldalakon megismerkedett új barátjával (Vladimír), aki beköltözött hozzájuk. Dalibor előbb ellenezte anyja új ismerősét, nagy patáliát csapott miatta, de amikor kiderült, hogy Vladimír gyűlöli a romákat, megenyhült iránta, és a kibővült család folyamatosan kezdett összerázódni.
Bár Dalibor úton-útfélen hangoztatja gyűlölködő nézeteit – otthon, a munkahelyén a kollégáinak, a kocsmában az ivócimboráknak, a kiszemelt barátnőnek –, a filmnek alapjában véve nem a neonácizmus a töltete. Inkább megpróbál belelátni Dalibor fejébe, és bemutatni, milyen életkörülmények, milyen neveltetés, milyen közeg, háttér, társaság, egyszóval, mi (például a férfiasság válsága) váltotta ki és táplálja benne a szélsőséges nézeteket. Vít Klusák mozgóképe nem kommentál és véleményez, egyszerűen csak teret ad Dalibor monológjainak, párbeszédeinek (barátaival, munkatársaival, anyjával), megnyilatkozásainak mind saját világához igazított szobájában, mind nyilvános helyeken, lehetőséget nyújtva a nézőnek, hogy maga mérje fel a helyzetet és értékelje a látottakat. A film nemcsak portré főleg Daliborról (és a vele valamilyen kapcsolatban lévőkről), hanem szociológiai helyzetkép is – a néző behatóan megismerhet egy életstílust (ahogy anya és fia él), s ebből is sok-sok következtetést lehet levonni. Egyebek mellett, hogy Dalibornak, ennek az ellentmondásos személyiségnek az „eltévelyedése” a rossz nevelés és a nem elégséges iskolázottság következménye, de annak a elszegényedett régiónak a szociális helyzete is meghatározza az életformájukat, amelyben élnek.


„Autentikus környezetben forgatott filmünkkel kísérletet tettünk annak a bemutatására, hogyan alakul ki családon belül az idegengyűlölet, a rasszizmus. Nem csupán egyetlen „náciőrült” portréját rajzoltuk meg. A férfi gyűlölködő nézeteivel egyetértenek a kollégái, volt osztálytársai, barátai és a hozzá közelállók is. Arra törekedtünk, hogy belelássunk azok fejébe és szívébe, akik világnézetét a másság iránti gyűlölet formálja. Megkíséreltük feltárni, miből és miként születik, táplálkozik napjainkban a rasszizmus, az összeférhetetlenség” – mondta a rendező. Hozzátette, Dalibort a YouTube-on látta először. „A videóban egy kopasz férfi teleszkópos gumibottal hadonászik. Nyugtalanítóan hat, döbbenetes és komikus. Egy ideig azt hittem, színész. Kiderült, nem” – mondta a rendező, ismertetve a film alapötletét.


Az eredmény, a kész opus is nyugtalanító, meghökkentő és komikus. Az ábrázolt életvitelt látva döbbenetből döbbenetbe esünk, miközben jókat hahotázunk, kesernyés szájízzel, persze. Abban a pillanatban azonban, hogy a férfi családjával, ismerőseivel megérkezik az auschwitzi haláltáborba, arcunkra fagy a mosoly. Hidegrázó a helyzet és a dialógusok – a szembesülés a helyszínen egy túlélővel.


Daliborko szerint a világ (Svet podľa Daliborka). Cseh dokumentumfilm, 2017, 105 perc. Rendező: Vít Klusák. Operatőr: Adam Kruliš. Közreműködik: Dalibor K., Věra K., Vladimír M., Jana P.

Támogassa az ujszo.com-ot

Az elmúlt időszakban arra kértük olvasóinkat, járuljanak hozzá az ujszo.com működéséhez annak érdekében, hogy a jelentős költségekkel járó hiteles, megbízható hírszolgáltatást hosszú távon biztosítani tudjuk.

Köszönjük a pozitív fogadtatást. Jó érzés tudni, milyen sokan tartják fontosnak a független, magyar nyelvű újságírás fennmaradását Dél-Szlovákiában, és milyen sokan szeretik az Új Szót.

A beérkezett támogatások lehetővé tették, hogy új munkatárssal bővítsük az ujszo.com professzionális csapatát, fejlesszük szolgáltatásainkat, növeljük az ügyeletben töltött órák számát. Nagyszerű eredmény ez olyan gazdasági környezetben, ahol a fejlesztések helyett a költségek visszafogása került sok helyen célkeresztbe.

Hálásak vagyunk eddigi támogatásaikért, és kérjük, továbbra is segítsék az ujszo.com fejlesztését. Számítunk Önökre. Önök is számíthatnak ránk.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Önnek ajánljuk
Krajniak

Különleges pénzjutalmat kapnak a szociális intézmények alkalmazottai

rendőrség

79 éves, részeg sofőr fordult fel Ladájával a Dunaszerdahelyi járásban

to

Galéria: Ezeken a helyeken teljesen ingyen fürdőzhet!

covid térkép

Nem változott a járványhelyzet, továbbra is zöld lesz minden járás

krupa

A Minority SafePack ellen fordultak az OĽaNO egyes képviselői (VIDEÓ)

koronavírus

82 új fertőzöttet regisztráltak kedden

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.