Kultúra

Felvidéki Magyar Monodráma Fesztivál

Bodrogköz | November 22–23-án színházi fesztivált tartanak a Bodrogközben Felvidéki Magyar Monodráma Fesztivál címmel. A rendezvényen szlovákiai magyar művészek lépnek fel egy-egy monodrámával, mesélőszínházi előadással.
Tallósi Béla

2018. november 20. 18:45

Jakubecz László az Azonos esőben való létezés egyik jelenetében (Molnár Csaba felvétele)

Az utóbbi években egyre népszerűbb lett a monodráma. Egyre több színész vállalkozik arra, hogy a színpadon egyedül állva is megmérettesse magát – ez a műfaj ugyanis nagy bátorságot és színészi alázatot követel azoktól, akik erre az útra lépnek. Ugyanakkor így a játszó, a mesélő intenzívebb, közvetlenebb kapcsolatot alakíthat ki a közönséggel, előadása személyesebb, vallomásszerű jelleget kaphat. 

A műfaj nagy rajongója volt és tájainkon úttörője is a 2017-ben tragikus hirtelenséggel elhunyt Benkő Géza színművész. A fesztivált szervező Dialóg nonprofit szervezet az ő emlékének szenteli a bodrogközi seregszemlét. 

A Felvidéki Magyar Monodráma Fesztiválon hat egyszemélyes előadást láthatnak a nézők Bodrogköz különböző településein. 

A rendezvényt a Csavar Színház alapító tagja, Gál Tamás Csokonai Vitéz Mihály Dorottya című eposzából készült előadása nyitja. A darabot november 22-én tekintheti meg a közönség Királyhelmecen a Helmeczy Mihály Alapiskolában 19 órától.

Másnap 18 órától öt községben – Kiskövesden, Kisgéresen, Nagygéresen, Őrösön, Bodrogszerdahelyen – lép a nézők elé öt felvidéki magyar színész.
Kiskövesden Derzsi György előadásában a Lehár című darabra várják a nézőket. Lehár Ferenc és Soóky László szövegeit Varga Emese alkalmazta színpadra. Az előadást Benkő Géza rendezte. 

Kisgéres közönsége Soóky László Papa különböző hangszereken hegedül című monodrámáját láthatja Lajos András előadásában, Keszég László rendezésében.
Őrösön Márai Sándor Őrjáratát Havasi Péter jeleníti meg a színpadon.

Cseh Tamás és Bereményi Géza dalaiból, Soóky László összekötő szövegeivel készült az Azonos esőben való létezés című monodráma. Ezt Jakubecz László tolmácsolásában Nagygéres közönsége láthatja. 

Bodrogszerdahelyen Varga Anikó lép színpadra Háy János A halottember című művével; az előadás rendezője Lévay Adina. 

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk

Az ellenzék beállt Andrea Kalavská mögé

GALÉRIA: Kigyulladt és porig égett egy diákokat szállító autóbusz

Ma hallgatja ki a NAKA Haščákot

Buszmegállókat, lámpaoszlopokat újítottak fel Párkányban

Egy bogár a hónap kiállítási tárgya a rimaszombati Gömör-Kishonti Múzeumban

Fegyvert kapnak az orosz űrhajósok

Legfrissebb galériák
Olvasta már?