FELJEGYZÉSEK ÚTKÖZBEN: Hidak könyve XI. / A dervis

FELJEGYZÉSEK ÚTKÖZBENFELJEGYZÉSEK ÚTKÖZBEN

Emir Dragulj, Odlazak V. (1981) című képére

Élt egyszer Isa bég zavijájában, derviskolostorában egy ritka szavú vén dervis, Ibrahim, akit éppen mivel olyan csöndes és jámbor teremtés volt, Tihibrónak becéztek. Ennek a Tihibrónak vénségére a legfőbb időtöltésévé vált, hogy a zavijából naponta felsétált a folyó mentén a Kecske hídig, s annak közepén időzött órákig.

Nem csinált mást, mint a folyó irányával szemben a völgy fölé magasodó keleti hegyeket, a sasok és hollók röptét, a felhők alakját és árnyékát fürkészte, míg a hídon kereskedők szaladtak a városba a pénzük után, a bégek behajtói tértek vissza vidékről, pasák indultak kíséretükkel Sztambul felé, pásztorok hajtották át nyájaik, futárok rohantak fontos üzenettel, paták dobogtak, talpak csoszogtak a híd útjának kaldrmáin, öklömnyi macskakövein. Mindez éppen úgy nem számított, mint a part menti taslihánból, kő fogadóból hallatszó korhely dőzsölés, vita, viccelődés, énekszó, duhajkodás, vagy Szimán paraszt guzlájának nyekergése. Tihibro csak állt a híd közepén s a távolba meredve fürkészte a keleti látóhatárt, miközben teszpihjét, imafüzérét morzsolgatta.

Egy napon, amikor éppen így lakozott a hídon, a pasa haladt át azon kíséretével. A pasának nem tetszett az őgyelgő dervis. Végül elfogatta, s az őrök a színe elé vitték. „A híd az átmenetet szolgálja, nem a rajta való veszteglést” – szólt Tihibróhoz a pasa. Mire az kisvártatva csendesen így válaszolt neki: „Nézz magadra, lám, hogy megragadtál a dunyalukban, evilágban, mintha sosem kellene végigmenned rajta.”

A hallgatag Tihibro hosszú életet élt. Már a káundká idők jártak, amikor egy augusztusi délutánon a kolostorudvaron üldögélve szundítása, azaz imádsága után nem tért magához. Ekkor már olyan vén volt, hogy csak a legöregebb dervisek emlékeztek Tihibro utolsó útjára a hídhoz, amely bokatöréssel végződött. De nem számított, Tihibro még a köveinek számára is emlékezett, Tihibro, szelám poraira, ekkor már maga volt a híd. Átkelésének pillanatában szivárvány tűnt fel Szarajevó fölött. Jóval a halála után értették csak meg azok az ifjú dervisek, akik még ismerhették a vének történeteit hallgatva, hogy Tihibro evlija szent ember volt. Csöndesen csusszant ki e világból, akár a híd pillérén felcsapódó hullámtaréj, hosszú élete alantas pillanatnyiság csupán az Uzvišeni, a Magasságos tekintete előtt. Csak egyetlenegy történetet tanított a derviseknek Tihibro, elhamdulillah!

Vegyük például a híd történetét. A Setjtán, legyen átkozott a neve, mivel mindenünnen kitagadtatást nyert, s még Ádem atyácskánk előtt is fejet kényszerült hajtani Allah, dzseleszanuhu kegyelméből, a világi zajlásban kényszerült hajlék híján lakozni. Bosszúból megrontotta a földet, amerre csak járt. Hegyeket és völgyeket, szakadékokat és szirteket teremtett, hogy ellehetetlenítse az útonjárót. Allah, dzseleszanahu ekkor elküldte a földre angyalát, melekjét, Dzsibrílt, aki kiterjeszette a szárnyát a völgy szakadéka fölé, hogy a híd ívelésével átmenetet teremtsen a két part között. Szubhanallah!

Egyetlenegyszer tanította csak a derviseket Tihibro, ám akkor mindenki köré gyűlt. Így szólt. A híd könnyedén és erőteljesen lebeg a folyó felett, akár az ar-Rahím, a Könyörületes melekjének, angyalának szárnyai. Összeköti a partokat. Ám csak azután válnak partokká a partok, hogy összeköti őket a híd. Szembenállásukat a hídon való áthaladás oldja fel. A másik oldal a híd által válik túlsóvá. A híd elviseli az égi időjárás viszontagságait, és a földi áradások megpróbáltatásait. A talpak megalázó csoszogását és a jégzajlás töredelmességét. A híd ennélfogva az evliják legfelsőbb deredzsájába, a szentek legfelsőbb karába tartozik. Boltívei úgy hajlanak meg, ahogy a namaz, az ima idején leborulunk. A folyó áramlása az abdesztre, az ima előtti mosdásra tanít: a világi rohanás fenti lábnyomait valójában a lenti folyó mossa el. A híd folyni hagyja a folyót és egyúttal lehetővé teszi a halandók útját, hogy országról országra menjenek és utazzanak. Vajon az útonjárók általmentükben felfigyelnek-e rá vagy elfelejtik, hogy úton vannak az utolsó híd felé, alapvetően arra törekszenek-e, hogy alantasságaikon túllépjenek, és magukat a Könyörületes irgalma elé vigyék? A híd összegyűjt mint egy, az isteni elé átlendítő átjáró. A híd összegyűjti a maga módján keletet és nyugatot, a földet és az eget, az istenit és a halandót.

Két vén dervis, Hadzsi Húszo és a kolostor sejkje, Omér álldogáltak a Kecseke hídon, és emlékeztek Tihibro és a pasa történetére. Lám, hallgatagok a bölcsek, hiszen írva van, „És hogyan lehetnél türelmes azzal kapcsolatban, amit nem fogsz fel tudással?” Mondta Hadzsi effendija, és hozzátette: Mert evilágról és az eljövendőről tanította a dervis a pasát, a dunyalukról és az ahiretről. S Omér effendija hozzátette: Ám ama napon, a kijámet napján nem lesz veszteglés a Szirát hídján, mindünknek által kell majd menni rajta. Na mojega dina, hitemre mondom, sokan lesznek, akik a dzsehenna mélységeibe alázuhannak, oly sokan! Mondta Omér sejk, s Hadzsi Húszo effendivel még soká nézték a keleti hegyek felett gyülekező fellegeket. Tihibróra gondoltak, a szent evlijára, szelám poraira, s mikor sűrűsödni kezdett a tmuša, a homály a völgyben, visszaindultak a zavijába, hogy az aksam namaz, az esti ima idejére visszaérkezzenek. Zajlott a jég, de morajába távoli, idegen zörejek is belevegyültek. A folyó áramával szemben álltak, a szent kibla felé tekintettek, s a keleti hegyekből az éjszakával közeledett a fegyverek ropogása.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?