Erőn felül teljesített a Jókai Színház

Komárom |

<p>„Az idei évadban mindenki erején felül teljesített a Jókai Színházban – e szavakkal kezdte az évadzáró társulati ülést Tóth Tibor igazgató. – A korábbi évek 150-160 előadásával szemben 196 előadásunk volt, megerőltető turnékat, tájolásokat vállaltunk. Őszintén fejet hajtok a színház művészi-minőségi és mennyiségi teljesítménye előtt.”</p>

A feszített tempóra elsősorban a gazdasági körülmények kényszerítették az intézményt, tavaly ugyanis a 2009-es 1,05 millió euró normatív támogatással szemben csupán 890 ezer eurót kapott a színház a fenntartó Nyitra megyétől. Kevesebb volt a pályázati lehetőség és a szponzori adomány is, éppen ezért az igazgató kiemelkedőnek nevezte a dél-komáromi önkormányzattól kapott 6 millió forintos támogatást. „Jó lenne, ha példájukat mások is követnék” – mondta. Több előadást tartottak, ezért nőtt a jegyekből befolyt bevétel, az előző évad 220 ezres bevételével szemben 305 ezer euróra. A 2009/2010-es évad előadásait 54 ezren, a 2010/2011-es évadét 63 ezren látták. Tóth Tibor úgy véli, a bemutatók többségét jellegzetes formavilág jellemezte, és bár néhányan talán úgy vélték, hogy a mérleg a „komolyabb” előadások felé billent, szerinte megvolt a kellő műfaji egyensúly. „A mögöttünk lévő évadban nem volt egyetlen olyan előadás sem, amely akár szakmailag, akár a közönség részéről elmarasztalható lett volna” – mutatott rá. A Cseresznyéskert című előadás a turócszentmártoni Dotyky a spojenia fesztiválon, majd a Kisvárdai Fesztiválon is felkeltette a szakma érdeklődését; Bandor Éva a darabban nyújtott alakításáért egyéni elismerésben részesült. Az évad meglepetésének Ballek A hentessegéd című darabját tartja az igazgató.

A jövő évadról szólva Tóth Tibor elárulta: négy felnőtt előadással és egy mesebemutatóval készülnek. Anyagiak miatt sajnos továbbra sem tudják felvállalni a stúdió-előadásokat, helyettük magyar szerzők költői estjeit tűzik programra a Vasmacska Stúdiószínpadon. Személyi változásokra is sor kerül, nem lesz a társulat tagja Hajdú László és Ollé Erik, visszatér a gyermekgondozási szabadságról Szvrcsek Anita, új tagként pedig Szabó Viktor erősíti majd a társulatot. Az anyai örömök elé néző Holocsy Katalint a jövő évadban nem láthatja a közönség, Varsányi Mari pedig 2012 januárjától nyugdíjaztatását kérte. A szervezési osztályról távozik Bárány János. Az igazgató végezetül köszönetet mondott a nézőknek, akik hűek maradtak a színházhoz, és ígéri, bizalmukat a továbbiakban is megszolgálja a társulat.

„Nehéz és kimerítő évad áll mögöttem – nyilatkozott a díjak (lásd a keretben) átvételét követően Bandor Éva. – Számomra meghatározó volt Ranyevszkaja szerepe, a Cseresznyéskert próbafolyamata során rengeteget kaptam Martin Huba rendezőtől. Ráadásul abban az időszakban hunyt el édesapám, és a rendezői instrukciók mellett e családi veszteség is meghatározó volt a szerep megformálásában. A díjaknak nagyon örülök, köszönet érte a kollégáknak, most, a szavazás során és az egész évadban egyaránt. Hiszen nem monodrámákat játszom, ez csapatmunka, társas műfaj, társas létezés a színpadon.”

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?