Emberek, istenek és halottak

<div>Újrarendezve, nagyobb területen, új szerzeményekkel kiegészülve nyílt meg csütörtökön a Szépművészeti Múzeum megújult egyiptomi állandó kiállítása. Először látható a múzeum gyűjteményének legújabb darabja, egy óbirodalmi (i.e. 2200 körüli) magánsírból származó reliefes faltöredék.</div>

Baán László, a múzeum főigazgatója a megnyitó előtti sajtóvezetésen arról szólt, hogy a 2009-ben átépítés miatt lebontott egyiptomi gyűjtemény a legkedveltebb, a magyar családok által legtöbbet látogatott kiállításuk volt. Minden bizonnyal népszerű lesz az új kiállítás is, hiszen a változó látogatói igényekhez igazodik, szakít az eddigi hagyománnyal, s a megszokott kronológiai rend helyett tematikus elrendezésben tárja közönség elé az anyagot európai rangú installációban. A múzeum mélyföldszintjén három teremben látható csaknem félezer műtárgy három témakör szerint – emberek, istenek, halottak – csoportosítva mutatja be az ókori Egyiptomot. Ez a hármas bontás lehetőséget ad az egyiptomi világnézetben megjelenő három alapvető csoportnak, az emberek, az istenek és a halottak szférájának a bemutatására. A három világ jól elkülöníthető egymástól, ugyanakkor az egyiptomiak hite szerint és vallási gyakorlatában folyamatos kommunikáció zajlott közöttük. Ezért maga a kiállítás is érzékelteti a szférák közötti átjárás különböző lehetőségeit. Az egyes termek színei – zöld, kék, piros – az ókori egyiptomi színszimbolikának megfelelően igazítanak el a három rétegben. A harmadik – a halottak világát bemutató – terem kiemelt műtárgya a múzeum gyűjteményének legújabb szerzeménye: az az óbirodalmi, 220 x 46 cm méretű reliefes faltöredék, melyet a Szépművészeti 100 millió forintos kormányzati támogatással vásárolt idén egy londoni műkereskedőtől. A műtárgy – mely az óbirodalmi VI. dinasztia idején élt Haunefernek a Nílus menti Dél-Szakkarában feltárt sírjából származik – az egyiptomi gyűjtemény történetének legnagyobb értékű vásárlása.
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?