Elhunyt Ken Howard

Los Angeles |

<p>A John Rambo, a Michael Clayton és A bíró című filmekből, valamint számos tévésorozatból, köztük Az elnök emberei, a Melrose Place, A stúdió és a Bostoni halottkémek című szériákból ismert színész szerdán hunyt el, halálának okát nem hozták nyilvánosságra.</p>

 A Két nő - Egy ház című HBO-tévéfilmért 2009-ben Emmy-díjjal jutalmazott Howard négy évtizedes pályafutása során egyik legnagyobb televíziós sikerét a The White Shadow című, 1978-81 között futó sorozatban aratta, amelyben egy középiskolai kosárcsapat edzőjét játszotta. A Long Islanden felnőtt, két méter magas színész fiatalon maga is kosárlabdázott.

George Clooney megindultan emlékezett vissza az első alkalomra, amikor Howarddal találkozott. Véletlenül futottak össze a Fox stúdióban 1983-ban, Clooney még kezdő színész volt, és a The White Shadow nagy rajongója. Meghallgatásra sietett, de nem ért volna oda időben, mert kerékpárral volt. Howard betette a kocsijába a biciklit, és elvitte a színészt a Parmountba, ahova igyekezett. "A meghallgatás nem jött össze, de évekkel később alkalmam nyílt rá, hogy együtt játsszam vele. Megtiszteltetés volt" - idézte fel a sztár.

Howard a Broadwayn is többször fellépett, az 1776 című darabban Thomas Jeffersont alakította, ezt a szerepét 1972-ben a filmvásznon is eljátszotta.

A New York-i színházi világ legrangosabb elismerését, a Tony-díjat a Child's Play című drámában nyújtott alakításáért kapta meg.

A filmvásznon Liza Minnelli oldalán a Mondd, hogy szeretsz, Junie Moon! című romantikus drámában debütált. Később számos filmben játszott, legutóbb tavaly, a Jennifer Lawrence főszereplésével forgatott Joyban.

Howardot 2009-ben választották meg a hollywoodi színészcéh, a SAG elnökévé, és komoly szerepe volt a céh és az amerikai filmes és televíziós színészek érdekeit képviselő AFTRA 2012-ben létrejött összeolvadásában.

A SAG-AFTRA tagsága a szórakoztatóipar területén dolgozó mintegy 160 ezer főből, főleg színészekből áll. Howard lett a SAG-AFTRA első elnöke, a tavalyi tisztújításkor ismét őt választották meg a posztra.

"Ken nagyszerű vezető volt, a szakszervezettel kapcsolatos határozott elképzelései mindannyiunk számára ösztönzőek voltak. Kivételes egyéniség volt, valamennyiünket mélyen elszomorított a távozása. Jelentős pályafutás állt mögötte, de sohasem feledte el, hogy milyen egy dolgozó előadóművész élete" - fogalmazott méltatásában David White, a SAG-AFTRA vezérigazgatója.

Paris Barclay, az Amerikai Rendezők Céhének (DGA) elnöke az iparág olyan vezetőjeként emlékezett meg róla, aki az előadók jogainak védelméért küzdött. Barclay hangsúlyozta, hogy sokat jelentett az ágazatban erős kezű irányítása, az elnök emellett "feddhetetlen, becsületes és páratlan szellemű emberként" festette le.

Háromszor nősült, harmadik feleségével, a kaszkadőr Linda Fetters Howarddal 25 évig élt együtt.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?