Elhunyt Bori Imre vajdasági író

Belgrád. Hetvenöt éves korában elhunyt Bori Imre Széchenyi-díjas vajdasági író, kritikus, irodalomtörténész, a délvidéki magyar kulturális közélet egyik vezéralakja. Bori Imre 1929-ben született Bácsföldváron.

Belgrád. Hetvenöt éves korában elhunyt Bori Imre Széchenyi-díjas vajdasági író, kritikus, irodalomtörténész, a délvidéki magyar kulturális közélet egyik vezéralakja. Bori Imre 1929-ben született Bácsföldváron. 1950-ben Újvidéken kezdte írói pályáját, 1971-től nyugdíjazásáig tanára volt az Újvidéki Egyetem magyar tanszékének, amelynek alapítói közé tartozott. 1984-től a Híd irodalmi folyóirat főszerkesztője, 1986-tól a Hungarológiai Intézet igazgatója volt. Kutatási területe a XX. századi magyar és a jugoszláviai magyar irodalom volt, elmélyülten foglalkozott a magyar és a délszláv irodalmi kapcsolatok történetével. Összefoglaló igényű művei mellett számos néprajzi és müvészettörténelmi tanulmány, illetve kismonográfia szerzője. ĺrt könyvet többek között Radnóti Miklósról, Nagy Lászlóról, Kassák Lajosról és Krúdy Gyuláról. Utolsó éveiben a magyar irodalom modern irányzatainak történeti bemutatásán dolgozott. 1999-ben a Vajdasági ĺrószövetség életműdíjjal jutalmazta az irodalomtörténészt, aki tavaly a magyar irodalmi modernség és a vajdasági irodalmi hagyomány kutatásában elért eredményeiért Széchenyi-díjat kapott. Bori Imre a Szerb Tudományos Akadémia rendes, illetve az MTA külső tagja volt. (mti)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?