Elhunyt „a humor professzora”

JUHÁSZ KATALINTegnap reggel egy pozsonyi kórházban, 83 éves korában meghalt Kornel Földvári szlovák író, publicista, kritikus. Információink szerint halálának oka szívinfarktus volt. Személyével a meglehetősen szegényes szlovák intellektuális humor egyik meghatározó egyénisége távozott.

JUHÁSZ KATALIN

Tegnap reggel egy pozsonyi kórházban, 83 éves korában meghalt Kornel Földvári szlovák író, publicista, kritikus. Információink szerint halálának oka szívinfarktus volt. Személyével a meglehetősen szegényes szlovák intellektuális humor egyik meghatározó egyénisége távozott. Földvári rendkívül fontosnak tartotta a rajzolt humort is, szinte valamennyi hazai karikaturista tőle tanult jó ízlést, a tollforgatók pedig főleg vitriolos stílusát igyekeztek ellesni.

1932. február 13-án született Trencsénben, a pozsonyi Comenius Egyetem Bölcsészkarán szlovák nyelvet és irodalmat hallgatott, a politikai hatalom azonban közbeszólt: nem hagyták, hogy diplomát szerezzen. Írásai és könyvei sokáig csak különböző álneveken jelenhettek meg.

Az 50-es években egy ideig fizikai munkás volt, majd a Kultúrny život szerkesztőségében dolgozott a hetilap 1968-as megszűnéséig. Vezette a legendás Divadlo na Korze színházat is, a rendszerváltás után pedig a Milan Lasica és Július Satinský nevével fémjelzett Štúdio L+S dramaturgja lett. Olyannyira „egy húron pendült” velük, hogy sokan a színész-humorista páros harmadik tagjának tartották őt. O karikatúre című könyvéért 2006-ban Dominik Tatarka-díjat kapott, amely a legelőkelőbb szlovák irodalmi elismerés – az előző év legfontosabbnak ítélt művét jutalmazzák vele.

Kornel Földvári utolsó kötete …až pod čiernu zem címmel tavaly jelent meg.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?