Egy nonprofit galéria sikerei

Tavaszig – késő ősztől kezdődően – műszaki okok miatt csend honol az At Home Gallery, azaz a somorjai zsinagóga falai között. Ez azonban nem jelenti azt, hogy Kiss Csaba és Suzanne, a galéria működtetői is pihennének. A téli hónapokban főleg az új programok szervezésével foglalkoznak.

#Somogyi Tibor felvételeBár az elmúlt év ősze, tele valamelyest különbözött az előzőektől, ugyanis a szervezésen és az egyéb háttérmunkákon kívül Kiss Csabáéknak több alkalommal nyílt lehetőségük tapasztalatcserére, szakmai találkozókra. Ősszel Kolozsvárott tartottak előadást eddigi tevékenységükről, majd Szentpétervárott, egy nemzetközi konferencián vettek részt, amelyen nyugat-európai országok szakemberei tartottak előadásokat, szemináriumokat a magángalériák és egyéb magán kulturális intézmények működtetésének mikéntjéről. Decemberben Svájcba utaztak, a Bodeni-tó partján fekvő Veveyben a Le Toit Du Monde kulturális központ által rendezett nemzetközi kerekasztal-beszélgetésre, amelyen szintén magángalériák működtetői vettek részt. A tanácskozáson ők képviselték Szlovákiát. A kerekasztal-beszélgetés résztvevői érdeklődéssel hallgatták az At Home Gallery működéséről tartott beszámolójukat. „Ezen a találkozón egyebek között az is egyértelművé vált, hogy nyugat-európai kollégáink hasonló úton járnak, mint mi, és sok esetben hasonló gondokkal is küzdenek – mesélte Kiss Csaba. – Vevey egyébként nagyon jó példa arra, hogy egy nagyváros közelében fekvő kis település is otthont adhat színvonalas, országos hatósugarú kulturális rendezvényeknek. Úgy is fogalmazhatnék, hogy egyrészt ezek a magángalériák egyfajta hidat alkotnak, közelebb hozzák egymáshoz a nagyváros és a kisvárosok kultúra iránt érdeklődő közönségét. Másrészt igyekeznek valamelyest csökkenteni a kisváros »kulturális hátrányát«, hiszen tagadhatatlan, hogy egy nagyváros kulturális élete helyzetéből adódóan sokkal színesebb, gazdagabb.”

Ilyen szempontból Pozsony és Somorja között is nagy a különbség. Az a tény viszont sokat elárul az At Home Gallery rendezvényeiről, hogy gyakori vendégei a fővárosiak.

Idén márciusban nyitja meg ismét kapuit az At Home Gallery. Az elkövetkező hónapokban kiállítással szerepel Jiří Příhoda és Tomáš Ruller Csehországból, Jenny Schmidd az Egyesült Államokból, Kerényi Béla és Kecskés Péter Magyarországról, Liliane Csuka és Sigismond de Vajay (mindketten magyar származású, svájci születésű képzőművészek), valamint Kyra Munk Matuštíková szlovák képzőművész. A hölgyeken kívül a felsorolt művészek valamennyien hosszabb időt töltenek Somorján, a kiállításra ugyanis a zsinagóga szomszédságában álló, alkotóműhelyként is szolgáló Művészetek Házában készülnek fel. A nemzetközi hírű alkotókon kívül a fiatal tehetségek is bemutatkozási lehetőséget kapnak a zsinagógában: a pozsonyi Képzőművészeti Főiskola hallgatói állítják ki munkáikat.

A képzőművészeken kívül zenészek is gyakori vendégei lesznek a zsinagógának. Janko Slávik, Eugen Prochác és Andriana Antalová kortárs zeneszerzők műveit szólaltatja meg. Ebben az évben sem kerüli el Somorját a mindig nagy sikert arató Amadinda ütőegyüttes, ezúttal Dés Lászlóval érkeznek. Áprilistól (New) Music At Home elnevezéssel újabb hangversenysorozat indul, havonta egy-egy alkalommal hazai és külföldi művészek, együttesek lépnek közönség elé. A világzene kedvelői bizonyára örömmel fogadják a hírt, hogy nyáron kétnapos nemzetközi világzenei fesztivál színhelye lesz az At Home Gallery.

Egy „műfaji premier” is lesz ebben az évben: a magyarországi Levendulaszínház nevű bábszínház látogat el a zsinagógába.

Jól sikerült tavaly a képzőművészeti középiskolába járó diákoknak rendezett alkotótábor, amelyben Liliane Csuka foglalkozott a fiatalokkal. Idén nyáron Kiss Csaba és Suzanne pozsonyi és budapesti diákokat fogadnak a Művészetek Házában. Októberben Ausztriába látogat Tibet legfőbb vallási vezetője, a dalai láma. Ha Kiss Csabáék tárgyalásai sikeresen zárulnak, a dalai láma kíséretében érkező szerzetesek Somorján is megállnak, hogy néhány nap leforgása alatt ismét valami – európai szemmel nézve – különlegeset, egy vajszobrot alkossanak.

A rendezvényeken kívül Kiss Csaba az év fontos eseményei közé sorolja, hogy folytatják a zsinagóga felújítását, és elkezdik a Művészetek Háza kertjének rendbehozatalát. A kertben egy szabadtéri színpadot is építenek, amely színházi előadások, performanszok, koncertek színhelye lehet. A nyári világzenei fesztivált már erre a színpadra tervezik.

Amikor Kiss Csabát arról kérdezem, mi az, ami leginkább motiválja őket e rengeteg energiát követelő tevékenységben, egy percig sem késelekedik a válasszal: „Szeretjük a művészetet, és jó érzés számunkra, hogy másoknak is örömet szerezhetünk egy-egy rendezvényünkkel.”

Szlovákiában egyedülálló jelenség az At Home Gallery, mert ez az egyetlen nonprofit magángaléria. A rendezvények megvalósításához szükséges anyagiakat különböző pályázatok útján szerzik. Az úgynevezett civil szférában dolgoznak. Szlovákiában éppen a közelmúltban lépett életbe az a jogszabály, amelynek értelmében a polgárok maguk dönthetnek arról, hogy jövedelemadójuk egy százalékát mely civil szervezetnek, intézménynek ajánlják fel. Ezt az adót az államnak mindenképpen be kell fizetni, csak most már a polgárok maguk határozhatják meg, hogy konkrétan mely szervezetet, intézményt támogatják ezzel az egy százalékkal. Számít-e az At Home Gallery a polgárok támogatására? – kérdeztük Kiss Csabát. „Óriási segítség lenne ez számunkra, de nem annyira anyagi, hiszen többnyire nem beszélhetünk nagy összegekről, hanem inkább erkölcsi támogatást jelentene. Egyfajta visszajelzés lenne, hogy érdemes dolgoznunk, mert az emberek odafigyelnek a munkánkra és bíznak bennünk.”

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?