Egy hiánypótló mű sikeres újrakiadása

<p>Igazi könyvészeti csemegének örülhet a szakmai és a laikus közönség: a Borovszky Samu szerkesztésében, 1904-ben megjelent Magyarország vármegyéi és városai sorozat Gömör-Kishont vármegye című, újra kiadott és kiegészített kötetének.</p>

Az újrakiadás merész vállalkozásába a rimaszombati Patrióta kiadó vágott bele.

Már az eredeti, 677 oldalas mű oldalankénti bemásolása, a kissé már megfakult és megsárgult lapok kitisztítása és rendbetétele több száz munkaórát vett igénybe, ehhez még egy nagyon jól használható, a Gömör-kutatáshoz kiválóan felhasználható szakirodalmi bibliográfiát is megtalálhatunk a könyvben. Egy közel harminc oldalas appendixszel is bővült az eredeti kötet, ebben a kiegészítésben az eredeti Gömör-Kishont vármegye kötet megjelenése óta történt kutatásokról ad számot a természettudományok és a társadalomtudományok szempontjából a gömörológia két kiváló képviselője, Gaál Lajos geológus és B. Kovács István történész. A Borovszky Samu által szerkesztett Magyarország vármegyéi és városai sorozat megjelenése idején óriási sikert aratott. Az enciklopedista stílusban született összefoglaló munkák szerzői az akkori Magyarország legkiválóbb tudósai közül kerültek ki.

Hogy a Magyarország vármegyéi és városai című, hajdani sorozatban megjelent könyvek ma már szinte pótolhatatlan és nehezen hozzáférhető forrásanyagok, azt a néhai, sajnálatosan fiatalon elhunyt Tököly Gábor rozsnyói történész is megerősítette egyik régebbi írásában: „Nekünk, történészeknek és műemlékeseknek egyik alapmunkánk a Borovszky – féle (...) hatalmas vármegyemonográfia-sorozat, amelynek a Gömör megyéről szóló kötete, azon túl, hogy alapos munka, minőségében is magasan kiemelkedik a sorozat többi kötete közül.”

A kiadás előkészítése sem tarthatott rövid ideig, erről tanúskodik a könyv hátsó borítója, amelyen a kiadást támogató négy intézmény – köszönet a nagyvonalúságért az olvasók nevében is – megnevezése szerepel. Sajnálatos, hogy egy olyan nagyszerű munka újrakiadásához, mint a Gömör-Kishont vármegye, a kiadónak több hónapos előkészítő munkát kellett végeznie és több forrásból kellett támogatást összekalapoznia, és nem az érdemi munkával tudott foglalkozni. A mintaértékű és hiánypótló forrásmunkák újrakiadását talán jobban és kiemeltebben is lehetne támogatni akár szlovákiai, akár magyarországi forrásokból. Maga a nagymonográfia minden bizonnyal számtalan hasznos információ forrása lehet majd minden gömöri település, minden olyan amatőr vagy profi kutató, vagy akár csak egyszerűen a múlt iránt érdeklődő olvasó számára. Könyvészeti ritkaság, míves külcsíny és értéket őrző belbecs. Minden könyvespolcon, de főleg a gömöriekén ott lenne a helye.

Magyarország vármegyéi és városai – Gömör-Kishont vármegye. Rimaszombat, 2008, Patrióta kiadó, 800 oldal. Reprint kiadás.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?