Kultúra

Egy csók és más semmi?

A kanadai Xavier Dolan alig múlt harmincéves, de már többet letett az asztalra, mint a legtöbb filmes szakmunkás egész életében (sem). Vérében van a műfaj, egymaga kitesz egy teljes stábot, és olyasmit is tud, ami nem szerepel az egyetemi tantervekben, mert nem tanítható.
Juhász Katalin

2020. február 17. 18:26

dd
Gabriel D'Almeida Freitas és Xavier Dolan         (Fotó: ASFK)

Vajon el lehet-e magyarázni a rendező szakosoknak, hogyan fejezzünk ki tépelődést, bizonytalanságot természeti képekkel? Vagy a vágó szakosoknak, hogy miként teremtsenek feszültséget egy tóban úszó szereplővel? Hogyan adagoljuk az impulzív gesztusokat egy olyan történetben, ahol a kimondatlanság, az elfojtás a lényeg? Mennyi és milyen zenét használjunk? Hogyan lehet a kamera mozgásával ábrázolni a karakter sebezhetőségét? Mikor, melyik pillanatban érjen véget egy jelenet? 
Simán el tudom képzelni, hogy néhány kurzuson már elemzik Xavier Dolan Matthias és Maxime című filmjét, amelyet tavaly mutattak be Cannes-ban, és pár napja látható a hazai mozikban. 
Dolan mások filmjeiben bukkant fel kisebb-nagyobb szerepekben, majd a sajátjaiban is, amelyeknek ő a forgatókönyvírója, vágója, producere, sőt alkalmanként a jelmeztervezője is. Az első ilyen tetőtől talpig önálló alkotás a 2009-es Megöltem anyámat volt, ahol ugyanaz az Anne Dorval játszotta a tizenéves főszereplő (Dolan) anyját, mint később az Anyu című drámában (Mommy, 2014) vagy a mostani Matthias és Maxime-ban. Az anya-fia téma gyakran felbukkan a fiatal rendezőnél, néha csak mellékszálként, máskor nagyon is az előtérben. Úgy tűnik, a kereszténydemokrata politikusokhoz hasonlóan ő is a családot tartja a társadalom legfontosabb alkotóelemének. De velük ellentétben kerüli a kliséket, nem fest idilli, mosolygós tablókat, és esze ágában sincs azt terjeszteni, hogy ha a család összetart, ha odahaza minden rendben van, akkor az élet más területein is megoldódnak a problémák, mintegy varázsütésre. 
A történet Quebecben játszódik, Dolan szülővárosában, francia közegben. Szinte belepottyanunk egy huszonévesekből álló baráti társaság hétvégi bulijába. A szereplők mintha észre se vennék a kamerát: elsétálnak előtte, kihajolnak a képből, egymás szavába vágnak, vagy nem az beszél, akire a kamera fókuszál. Ettől az egész miliő nagyon otthonos, ismerős lesz – persze azzal együtt, hogy mi sosem szívtunk füvet anno, a bulizós korszakunkban. 
Az egyik lány, aki filmesnek készül, rávesz két srácot, hogy szerepeljenek a rövidfilmjében. Miután elvállalják, kiderül, hogy smárolniuk kell a kamera előtt, mert ez egy nyitott, „expresszionista-egzisztencialista-szürrealista” alkotás lesz. Szóval Erica nem egy lángész, amit a forgatókönyvíró Dolan ügyesen érzékeltet: a lány trendi angol szlenget kever a franciába, olyan kiszólásokkal, amilyeneket hollywoodi filmekből ismer. Az alkotásából szerencsére nem látunk semmit, és azt a bizonyos csókot sem látjuk, mert nekünk csak addig tart a jelenet, amíg a két barát, Matthias és Maxime összehajol. 
A jómódú értelmiségi családból érkező Matthias (Gabriel D’Almeida Freitas) nősülés előtt áll, és épp elindult felfelé az öltönyös-nyakkendős szamárlétrán. Ügyvédbojtárként kap is egy fontos feladatot: az amerikai partnercégtől érkező fiatal alfahímet kell etetnie, itatnia, szórakoztatnia Quebecben, hogy az illető elégedetten távozzon és jó jelentést írjon. A gardírozást nehezíti az a tény, hogy pultosként dolgozó gyerekkori barátja, Maxime pár nap múlva elutazik Ausztráliába, a tervek szerint két évre, szerencsét próbálni, de ki tudja, látják-e még egymást valaha. Ez az utazás ugyanis valójában menekülési kísérlet: a fiú meg akar szabadulni alkoholproblémákkal küzdő, egyre idegesítőbb édesanyjától. Maxot maga Xavier Dolan alakítja, olcsó tetoválásokkal a karján és egy csúnya pigmentfolttal az arcán. A két fiú látszatra két külön világ, de az a bizonyos csókjelenet hosszú éveken át elfojtott érzéseket hoz felszínre bennük. Váratlanul, eredeti terveik megvalósítása szempontjából a legrosszabbkor – vagy, ha úgy tetszik, az utolsó pillanatban – szembesülnek azzal, hogy mindeddig hazugságban éltek, környezetük befolyása alatt. Olyasminek a felvállalásáról kell dönteniük záros határidőn belül, amit meg sem tudnak fogalmazni. Vajon elmenekül Max a világ végére az érzései elől? És Matthias vajon felrúg-e mindent egy társadalmilag elfogadhatatlan döntéssel? A megfelelés vagy a boldogság a fontosabb? 
Ez a film egyszerre szerelmi történet és egy barátság története, a nyomasztó témához képest sok humorral. Xavier Dolan úgy elemzi a nemi szerepeket, úgy hatol egyre mélyebbre a karakterek lelkébe, hogy a vásznon szinte végig mást mutat. A valódi történést nem láthatjuk, az ugyanis a felszínes fecsegések és a sokat sejtető hallgatások mögött zajlik. 

Matthias & Maxime, kanadai filmdráma, 2019, 119 perc. Rendező, forgatókönyv, vágó: Xavier Dolan. Operatőr: André Turpin. Szereplők: Gabriel D'Almeida Freitas, Xavier Dolan, Anne Dorval, Pier-Luc Funk, Antoine Pilon.

Támogassa az ujszo.com-ot

Nehéz időkben van a legnagyobb szükség gyors, megbízható tájékoztatásra. Jövőnkről, biztonságunkról, egészségünkről csak hiteles információk birtokában dönthetünk. Az ujszo.com ezért dolgozik. A gazdaság megroppanásával ugyanakkor hirdetési bevételeink csökkennek.

Ahhoz, hogy továbbra is fontos információkkal tudjuk segíteni olvasóink döntéseit, nélkülözhetetlen marad a szerkesztőség alapos, összehangolt munkájának fenntartása. Hisszük, hogy most van a legnagyobb szükség ránk.

Ezért kérjük olvasóinkat, ha lehetőségük van rá, támogassák az ujszo.com működését. Számítunk Önökre! Önök is számíthatnak ránk! Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra! Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
Olvasóink figyelmeztettek arra, hogy a párkányi vasútállomáson csak szlovák és angol nyelven olvasható a figyelmeztetés (Olvasónk felvétele)

Az Új Szó is hozzájárult a járványra figyelmeztető magyar nyelvű feliratok kihelyezéséhez

matovic

2021-ben is a koronavírussal?

Marek Krajčí
Frissítve

Megvan a koronavírus első szlovákiai áldozata

A pénzügy visszafogottabb költségvetést tervez jövőre

Kilenc hónapra is leállíthatnák a bankok a hitelek törlesztését

Branislav Gröhling
Frissítve

Kinyitnak az iskolai étkezdék a diákok és a nyugdíjasok számára

koronavírus olaszország
Frissítve

Egy nap alatt több mint nyolcszáz áldozatot szedett a koronavírus Olaszországban

Legfrissebb galériák
Olvasta már?

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

Új Szó logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.