Egy búcsú, ami nem fájt

Joan Baez
Pozsony |

”Én elmegyek, de a harcos itt marad”- így hangzik a Simon and Garfunkel duó talán legszebb dalának (The Boxer) utolsó sora. Ezzel a dallal zárta tegnapi pozsonyi búcsúkoncertjét Joan Baez, aki 77 évesen úgy döntött, szögre akasztja a gitárt, de előbb még végigturnézza a világ számára kedves országait.
 

Amikor gratuláltam a fő szervezőnek, amiért Pozsonyba is sikerült őt elcsábítani, a fiatalember csak annyit mondott: Ő akart jönni. És ezt akár el is hihetjük neki, hiszen amikor 1989-ben ugyanitt, az Istropolis nagytermében fellépett a Pozsonyi Lírán, a titkosrendőrség 20 perc után kikapcsoltatta az áramot a színpadon, provokációt szimatolva. Baez aznap találkozott Václav Havellel és több más ellenzékivel is, tapasztalt békeharcos aktivistaként megérezte az új szelek fújdogálását, úgyhogy nem csoda, hogy beégett emlékezetébe ez a város. És azt is tudja, hogy megint változnak az idők errefelé. Bob Dylan újból aktuális, The Times They Are A-Changin' című dalát azok buzdítására énekelte, akik ismét az utcákra vonulnak. A pozsonyi tüntetések szervezőivel koncert után találkozott is, na meg persze azok közül is sokan toporogtak a backstage ajtajánál, akiket 1989-ben lelkesített dalaival, és akik azóta hosszabb-rövidebb politikai pályát futottak be.
 

Kapcsolódó cikkünk

Joan Baez búcsúturnéja nem a szomorkodásról szól. Hol meghitt, hol emelkedett, hol kifejezetten vidám volt a hangulat a magas jegyárak ellenére majdnem teltházas koncerten. Ráadásul nem is csak Joan Baezről szólt ez az este. Hiában van vagy harminc saját albuma – a deklaráltan utolsó néhány napja jelent meg Whistle Down the Wind címmel – egy csomó pályatárs dalait is beválogatta a turné műsorába. Velünk volt Pete Seeger, Dave Van Ronk, Karen Carpenter, a Simon and Garfunkel duó, Donovan, John Lennon, és persze Bob Dylan, akinek négy szerzeménye is belefért ebbe a két órába. Egy egész zenészgenerációra szerette volna ismét ráirányítani a figyelmet. Olyan zenészekre, akik a slágerlisták meghódítása mellett mást is elértek: emberek gondolkodására, személyiségfejlődésére hatottak szókimondó, bátor dalaikkal, amelyeknek szövegei tele voltak társadalomkritikával. Manapság furcsán hat, de régebben bevett szokás volt egymás dalait énekelni koncerteken, Joan Baez a kezdetek óta praktizálja ezt. Donovantól a Donna Donnát például azon a bizonyos Pozsonyi Lírán is elénekelte, méghozzá úgy, hogy a spontán színpadra szólított szlovák kollégák vokáloztak neki.

Hosszú lenne felsorolni a politikai aktivista Joan Baez jótetteit, nézzenek utána a neten. A dalszerző-előadó Joan Baez reflexióit, konkrét eseményekről alkotott véleményét, érzéseit pedig a lemezeken lehet újrahallgatni, amelyek nemhogy koptak volna az idők során, konkréten 1960 óta, de olyan patinaréteg rakódott rájuk, amely megóvja őket az utókor számára. A harcos itt marad. Ez egészen biztos.
 

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?