Kultúra

Dolán György átjárói Pozsonyban

Pozsony | A hazai magyar képzőművészet összetéveszthetetlen látványvilággal megszólaló, sokak által ismert és elismert, nagy tekintélyű alkotója, Dolán György eddigi életművébe, alkotói korszakainak fejezeteibe ad bepillantást a Pozsonyi Magyar Intézetben látható Átjárók című kiállítás.
Tallósi Béla

2020. január 23. 18:00

dolán
Dolán György képzőművész a Pozsonyi Magyar Intézetben rendezett kiállítása megnyitóján (Somogyi Tibor felvétele)

Bár ez a tárlat kamarajellegéből kifolyólag csak szemezgetni tud Dolán művészetéből, performanszai, installációi pedig villanásként sem tudnak megjelenni, a felvonultatott alkotások így is érzékeltetik a művész útjának állomásait, gondolkodásának különböző irányait.


Ennek köszönhetően tisztán leolvasható a válogatásból, hogy Dolán György a művészi tartalom hordozására alkalmas felületet – vászon vagy egyéb, egynemű vagy kombinált anyagszerű kiterjedés – jeleket, jeltöredékeket rejtő közegként kezeli, olyasféleképpen, mint a régész a föld alatti, éppen felfedezett, feltáratlan leletek tárát. A vizuális megnyilvánulást hordozni képes közeget színrétegek felrakásával építi fel Dolán György úgy, hogy a halmozott rétegsíkokban – a rárakódás kiemelkedéseiben vagy a rárakódások visszabontásából kialakuló mélységekben – fellelhetők múlt és jelen valóságmozzanatai, vagyis tetten érhető benne a mindenkori jelenlét. Ezt, vagyis a mindenkori jelenlét érzetét egy Dolán által kifejlesztett és mesterien kezelt, emocionális töltettel teli szín-jeltartomány kelti fel a nézőben. 
A szín-jeltartomány azonban további közléseket rejt. Azok többféleképpen épülnek rá, illetve különböző módszerekkel vegyülnek bele a síkból rétegezéssel kiemelt szín-jeltartományba – hol jellé képzett figurális, alakos ábrázolással, hol kívülről beemelt szimbólumtárgyak képmezőbe építésével. 
 

Galéria
Dolán György-1
Dolán György-2
Dolán György-3
Dolán György-4
+10

Ezt a rétegezős ábrázolástechnikát Dolán György térbeli kiterjedésben is applikálja, ilyenkor a szín-jeltartomány valamilyen anyag beiktatásával realizálódik (a kiállításon erre, könnyen szétmálló, puha szilárdságú anyagon láthatunk példát).

Röviden ennyi, ahogy mi érzékeljük Dolán György alkotásait. De jöjjön a művészettörténeti besorolás, mely szerint – miként a megnyitón elhangzott – Dolán művészetére ugyanúgy használhatjuk a posztmodern, transzavantgárd, új szenzibilis és a neo-eklektikus jelzőket. Nagy T. Katalin művészettörténész, aki a tárlatot megnyitotta, kifejtette, milyen hatással voltak Dolán Györgyre afrikai élményei (átmeneti ideig Afrikában élt). A művészettörténész kiemelte, hogy Dolán Afrikában találkozott először az átjárókkal, azokkal az időbeli és térbeli átjárókkal, amelyek összekötik a korokat és kultúrákat. „Dolán festményei rétegekből épülnek fel, de a rétegek között a festő előszeretettel hoz létre átjárókat. Visszakapar, felsebzi a felületet, hogy láthatóvá váljék, ha részben is, ami alatta rejtőzik” – fogalmaz Nagy T. Katalin. 


A különféle struktúrák, a szabadon burjánzó gesztusok, a folyamatokat érzékeltető mechanikai ráhatások (réteglefejtés, -megbontás), a sajátos homokfestési technika, a csurgatásos festésmód, a gyűrődés-imitált festékréteg-kezelés vonzza be a nézőt Dolán György igen erős hatású szín-jelmítoszába. 

Az Átjárók című kiállítás február 28-ig látható. 

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
Kočner
Frissítve

19 évet kapott Kočner és Rusko

ex

Exkluzív: Nyíltan a rendőrségen uralkodó viszonyokról II. rész

koronavirus

Már Bécsben is megjelent a koronavírus

rusko kočner
Frissítve

Folytatódik a váltóhamisítási per, kimondhatják az ítéletet

Péntektől reptéri ellenőrzéseket tartanak a koronavírus miatt

tűz

Kigyulladt egy lakóépület Strasbourgban, többen meghaltak

Legfrissebb galériák
Olvasta már?

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

Új Szó logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.