Kultúra

Dolán György átjárói Pozsonyban

Pozsony | A hazai magyar képzőművészet összetéveszthetetlen látványvilággal megszólaló, sokak által ismert és elismert, nagy tekintélyű alkotója, Dolán György eddigi életművébe, alkotói korszakainak fejezeteibe ad bepillantást a Pozsonyi Magyar Intézetben látható Átjárók című kiállítás.
Tallósi Béla

2020. január 23. 18:00

dolán
Dolán György képzőművész a Pozsonyi Magyar Intézetben rendezett kiállítása megnyitóján (Somogyi Tibor felvétele)

Bár ez a tárlat kamarajellegéből kifolyólag csak szemezgetni tud Dolán művészetéből, performanszai, installációi pedig villanásként sem tudnak megjelenni, a felvonultatott alkotások így is érzékeltetik a művész útjának állomásait, gondolkodásának különböző irányait.


Ennek köszönhetően tisztán leolvasható a válogatásból, hogy Dolán György a művészi tartalom hordozására alkalmas felületet – vászon vagy egyéb, egynemű vagy kombinált anyagszerű kiterjedés – jeleket, jeltöredékeket rejtő közegként kezeli, olyasféleképpen, mint a régész a föld alatti, éppen felfedezett, feltáratlan leletek tárát. A vizuális megnyilvánulást hordozni képes közeget színrétegek felrakásával építi fel Dolán György úgy, hogy a halmozott rétegsíkokban – a rárakódás kiemelkedéseiben vagy a rárakódások visszabontásából kialakuló mélységekben – fellelhetők múlt és jelen valóságmozzanatai, vagyis tetten érhető benne a mindenkori jelenlét. Ezt, vagyis a mindenkori jelenlét érzetét egy Dolán által kifejlesztett és mesterien kezelt, emocionális töltettel teli szín-jeltartomány kelti fel a nézőben. 
A szín-jeltartomány azonban további közléseket rejt. Azok többféleképpen épülnek rá, illetve különböző módszerekkel vegyülnek bele a síkból rétegezéssel kiemelt szín-jeltartományba – hol jellé képzett figurális, alakos ábrázolással, hol kívülről beemelt szimbólumtárgyak képmezőbe építésével. 
 

Galéria
Dolán György-1
Dolán György-2
Dolán György-3
Dolán György-4
+10

Ezt a rétegezős ábrázolástechnikát Dolán György térbeli kiterjedésben is applikálja, ilyenkor a szín-jeltartomány valamilyen anyag beiktatásával realizálódik (a kiállításon erre, könnyen szétmálló, puha szilárdságú anyagon láthatunk példát).

Röviden ennyi, ahogy mi érzékeljük Dolán György alkotásait. De jöjjön a művészettörténeti besorolás, mely szerint – miként a megnyitón elhangzott – Dolán művészetére ugyanúgy használhatjuk a posztmodern, transzavantgárd, új szenzibilis és a neo-eklektikus jelzőket. Nagy T. Katalin művészettörténész, aki a tárlatot megnyitotta, kifejtette, milyen hatással voltak Dolán Györgyre afrikai élményei (átmeneti ideig Afrikában élt). A művészettörténész kiemelte, hogy Dolán Afrikában találkozott először az átjárókkal, azokkal az időbeli és térbeli átjárókkal, amelyek összekötik a korokat és kultúrákat. „Dolán festményei rétegekből épülnek fel, de a rétegek között a festő előszeretettel hoz létre átjárókat. Visszakapar, felsebzi a felületet, hogy láthatóvá váljék, ha részben is, ami alatta rejtőzik” – fogalmaz Nagy T. Katalin. 


A különféle struktúrák, a szabadon burjánzó gesztusok, a folyamatokat érzékeltető mechanikai ráhatások (réteglefejtés, -megbontás), a sajátos homokfestési technika, a csurgatásos festésmód, a gyűrődés-imitált festékréteg-kezelés vonzza be a nézőt Dolán György igen erős hatású szín-jelmítoszába. 

Az Átjárók című kiállítás február 28-ig látható. 

Támogassa az ujszo.com-ot

Nehéz időkben van a legnagyobb szükség gyors, megbízható tájékoztatásra. Jövőnkről, biztonságunkról, egészségünkről csak hiteles információk birtokában dönthetünk. Az ujszo.com ezért dolgozik. A gazdaság megroppanásával ugyanakkor hirdetési bevételeink csökkennek.

Ahhoz, hogy továbbra is fontos információkkal tudjuk segíteni olvasóink döntéseit, nélkülözhetetlen marad a szerkesztőség alapos, összehangolt munkájának fenntartása. Hisszük, hogy most van a legnagyobb szükség ránk.

Ezért kérjük olvasóinkat, ha lehetőségük van rá, támogassák az ujszo.com működését. Számítunk Önökre! Önök is számíthatnak ránk! Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra! Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
biztosítás

Fontos tudnivalók a szociális és az egészségbiztosításról

Megérdemelt DAC-győzelem a szezon utolsó hazai meccsén

Megérdemelt DAC-győzelem a szezon utolsó hazai meccsén

Nagyfödémes

Odafigyeléssel csökken a hulladék

Osztrák Nagydíj – Bottasé a szezon első pole pozíciója

Osztrák Nagydíj – Bottasé a szezon első pole pozíciója

Ne mondjunk le a fürdőzésről, de legyünk óvatosak!

Ne mondjunk le a fürdőzésről, de legyünk óvatosak!

koronavírus

Közel harminc új fertőzöttet regisztráltak Szlovákiában

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.