Didergő zenészek miatt maradt el az előadás a pozsonyi operában

Pozsony |

<p>Nagy a titkolózás a félbemaradt Faust-előadás körül a Szlovák Nemzeti Színházban.</p>

Az opera történetében példátlan eset november 23-án történt az új épületben, ahol az első felvonás utáni szünetről visszaérkező nézőkkel közölték, hogy műszaki okokból nem tudják folytatni az előadást. A színház honlapján a sajnálkozáson és bocsánatkérésen kívül csupán annyi szerepelt, hogy a jegyek három munkanapon belül (azaz tegnap estig) visszaválthatóak, vagy bármely másik előadásra érvényesek a színház új épületében, kapacitásától függően.

Később szivárgott ki, hogy a rejtélyes „műszaki okok” kifejezés a szellőzőrendszer meghibásodását takarja. A zenekari árokba a berendezés fűtés helyett folyamatosan hideg levegőt fújt, a zenekar tagjai pedig nem voltak hajlandóak ilyen körülmények között játszani, ezért az első felvonás után összepakoltak és kivonultak az árokból. A kórus egyik tagja lapunknak elmondta, hogy a színpadon megfelelő volt a hőmérséklet, vagyis az énekesek nem fáztak, ám szolidaritásból csatlakoztak kollégáikhoz, mivel ők is tudtak a klímaberendezéssel kapcsolatos gondokról. A rendszer tehát nem ott és akkor hibásodott meg, a zenészek már hosszabb ideje panaszkodnak, ám a vezetés szerintük a füle botját sem mozdította. A teremben állítólag a kezdetektől rossz a légáramlás, ha a zenekari árokban meleg van, a színpadon elviselhetetlen a forróság, ha viszont a színpadon állóknak kedveznek a technikusok, a zenészekre húz a hideg.

A színház illetékesei csupán annyit nyilatkoztak, hogy mindent megtesznek a hiba elhárítása érdekében, és nem akarták túl részletes, belső információkkal untatni a közvéleményt, ezért szerepel első nyilatkozatukban a „műszaki okok” meghatározás.

Az operaelőadáson aznap több mint háromszáz fős közönség volt az ország minden részéből, sőt egy budapesti házaspár is jelentkezett lapunknál, akik kifejezetten a Faust miatt érkeztek Pozsonyba. Ők természetesen lekésték a jegyek visszaváltására megszabott három munkanapot, és a „becserélés” lehetőségével sem biztos, hogy élni tudnak.

Egyelőre nem tudni, lesz-e következménye a botránynak a zenészekre nézve, mivel a munkatörvénykönyv szerint a munkáltató köteles biztosítani az alkalmazottak számára a munkavégzéshez szükséges feltételeket, beleértve a megfelelő hőmérsékletet is. Az általunk megkérdezett, nevének elhallgatását kérő szereplő szerint a zenekar tagjainak muszáj volt a tiltakozás ilyen látványos formáját választaniuk, hogy a színház vezetése komolyan vegye a problémát és megoldást keressen.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?