Denzel Washington Hannibálként

kép

Tunéziában hatalmas felháborodást okozott, hogy a Netflix készülő filmjében az afroamerikai színész, Denzel Washington játssza Hannibált, a karthágói hadvezér karakterét.

A filmiparban mára teljességgel elfogadott a colorblind casting elve, vagyis az, hogy bőrszíntől függetlenül választják a színészeket egy-egy szerepre.

A filmkészítők ezzel azt szeretnék ellensúlyozni, hogy a történelem folyamán a szerepek döntő többségét fehér színészekre írták, ami az afroamerikai, ázsiai és más etnicitású színészek diszkriminációjához, illetve alacsony foglalkoztatottságához vezet. Egy történelmi alakkal összefüggésben Tunéziában most mégis kétségbe vonták az elv létjogosultságát.

Antoine Fuqoa amerikai filmrendező egy hónapja jelentette be, hogy ismét Denzel Washingtonnal forgat, mégpedig a Netflix számára készít filmet Hannibálról, a legendás hadvezérről. Hannibál Karthágóban élt, ami a mai Tunézia területét képezi – s bár bőrszínét illetően nem tudunk semmi bizonyosat, a történészek abban egyetértenek, hogy föníciai származású volt.

A La Presse nevű tunéziai portál „történelmi tévedésnek” titulálta a szereposztást, de politikusok is felszólaltak a szereposztás kapcsán – Yassine Mami, a tunéziai parlament tagja a kulturális minisztert, Hayet Ketat Guermazit bírálta amiatt, hogy nem cselekedett az ügyben. A közösségi médiában szintén sokan adtak hangot felháborodásuknak, sőt, még egy online petíció is indult. Hasonló felháborodást váltott ki a szereposztás kapcsán nemrég Egyiptomban a Netflix dokumentuma, a Kleopátra.

Denzel Washington 2021-ben alakított nagyot szintén egy olyan szerepben, melyet rendszerint fehér színészek játszanak: a Shakespeare tragédiája nyomán készült, Joel Coen rendezésében készült Macbeth tragédiájában alakította a főszereplő Macbethet.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?