Bolygóközi ármány és szerelem

<p>A Mátrix-trilógia alkotói, a Wachowski testvérek újabb fantasztikus világot teremtettek meg a ma mozikba kerülő, Jupiter felemelkedése című impozáns sci-fijükkel.&nbsp;</p>

Amit pillanatnyilag a mozi látványban kínálni tud, az ott van Wachowskiék virtuális galaxisában. A film időtlen időket átfogó, ármányban és fondorlatos támadásokban bővelkedő tudományos-fantasztikus története a végtelen kozmoszban, a bolygók közti korridorokban játszódik. A Jupiter felemelkedése lehetőséget ad a klasszikus mozgóképrögzítés és a számítógépes grafika (animáció) közötti különbség felmérésére. Wachowskiék a reális, létező világra grandiózus pompával építik rá a számítógépen létrehozott képet, amellyel a burjánzó képzeletvilágot fenomenális látványmegjelenítéssel teszik láthatóvá. A nagyepikai mese Oroszországban indul. Egy megszállott csillagász (a Jupiter bolygó szerelmese) éjszakánként a fénylő eget pásztázza hordozható távcsövével. A fiatal férfit a földi szerelem is utoléri, és hamarosan apai örömök elébe néz. Úgy tervezi, születendő gyermekének a Jupiter nevet adja. Betörők támadnak rájuk, és a sors úgy hozza, hogy a feleségnek menekülnie kell. Az óceánon hajóznak, amikor egy éjszaka megszületik Jupiter. Az égi jelek szerint a lányra kivételesen nagy jövő vár. Időugrással Jupiter Jonest (Mila Kunis) felnőttként látjuk viszont. Chicagóban előkelő családoknál takarít orosz menekültekkel együtt. Feladata a luxuslakások vécéinek fényesre súrolása. Az egyik nap azt hozza számára, amit a másik, csak a vécékagyló formája változik. Jupiter minden egyes hajnali ébredésnél elátkozza az életét. Ezt a földhöz ragadt létet itt-ott széttöri egy-egy olyan képsor, melyen földön kívüli világ jelenik meg. Ez már sejteti, hogy az égi jelek jóslata szerint alakul majd a sztori. Speciális, gravitációt leküzdő csizmájában megérkezik a földre Caine (Channing Tatum), a genetikailag átalakított volt (lefokozott) szuperkatona, és Jupiter védelmére kel. A lány ugyanis veszélyben van. Képlékeny buborékokban megjelenő földönkívüliek törnek az életére. Messzi bolygók több évszázados uralkodói féltik tőle a hatalmukat, mivel olyan genetikai kódot örökölt, amely földönkívüli örökséget rejt. Innentől a kód megfejtéséről és Jupiter megmentéséről szól a film. A történet előre olvasható, sok benne a blőd fordulat, a másutt már látott elem. A lány és a földönkívüli fiú szerelme sem hoz újat (legfeljebb némi kacagtató gesztust mutat), ám a galaxisok közötti harc – mely Jupiter, vele együtt a Föld megmentéséért folyik – látványbeli kivitelezése elképesztően profi. A vizuális mező, amelyet a mozgalmas, villódzó és részletgazdag látvánnyal teremtettek az alkotók, ritkaságszámba megy (jóllehet, messze van a kortárs művészettől). Parádés a szereposztás is, ami szintén sok nézőt vonzhat a filmre. Remek a zene, néhány részlet zenekari és vokális operabetétként hat. Mestermunka pereg a vásznon. Varázslattal ér fel benne a technika csodája.
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?