Kultúra

Boldog Bloom-napot kívánunk!

James Joyce rajongóit nem kell emlékeztetnünk arra, hogy ma van a Bloomsday. Ez a cikk a többieknek szól, akik nem olvasták még az Ulyssest, mert úgy tudják, hogy ez a regény olvashatatlan.
author
Juhász Katalin

2022. június 16. 19:05

dd
Az igazi rajongók be is öltöznek. Középen James Joyce hasonmása láthtató.    (Képarchívum) 

Az Ulysses minden idők talán legvitatottabb regénye. Rajongói és ócsárlói 1922 óta vitáznak róla. Szerzője, James Joyce Homérosz Odüsszeiájának hőseit teszi át a huszadik századi Dublinba, gyakran használva a paródia eszközeit. A bátor görög hőst egy Leopold Bloom nevű egyszerű reklámügynök testesíti meg, feleségét, Pénelopét a csalfa Molly Bloom, fiukat, Télemakhoszt pedig a művelt, ám életképtelen széplélek, Stephen Dedalus. A regény egyetlen nap történéseit, főleg Leopold Bloom bolyongását követi végig, bőven spékelve a főhős emlékeivel, benyomásaival, azaz gondolatfolyamával.

Ez a bizonyos nap 1904. június 16. A valóságban James Joyce ezen a napon látta meg egy dublini utcán élete nagy szerelmét, akit később feleségül vett. A dublini Joyce-rajongók évente megünneplik e napot, a Bloomsday-t, amelyre egész Európából érkeznek „zarándokok”.

Dublinban a hagyományos turistatérkép mellett egy speciális Ulysses-térkép is kapható, amelyen bejelölték Leopold Bloom regénybeli útvonalát – a hentesboltot, kocsmát, temetőt, könyvtárat, tengerparti sziklát, és az összes további helyszínt. A turisták végigjárhatják a huszadik századi dublini Odüsszeusz útját, melynek során természetesen számos szuvenírboltba is betérhetnek.

A dubliniak valóságos ipart építettek a Joyce-kultuszra, annak ellenére, hogy ez a mintegy ezer oldalas kötet az évtizedek alatt kiérdemelte „az olvashatatlan regény” címe. Ennek fő oka, hogy írója egy újfajta nyelvvel kísérletezett: a prózafolyammal, vagy tudatfolyammal, a valós események és a főhős agyában lejátszódó folyamatok sajátos vegyítésével.

Mi, magyarok talán nem is csodálkozunk azon, hogy a modern világirodalom klasszikusának magyar vonatkozásai is vannak. Leopold Bloom, ez a dublini zsidó, azaz a katolikus országban örök kívülállónak számító ember ugyanis szombathelyi származású, bizonyos Virág Lipót fia (az angol „bloom” szó jelentése „virágzás”), aki egy jobb élet reményében vándorolt ki Írországba. Joyce a regény valamennyi szereplőjét valós személyről mintázta. Helytörténészek kiderítették, hogy az Ulysses születése idején valóban élt egy Blum család Szombathelyen, a Fő tér 41. szám alatt. Textilkereskedők voltak, így nyilván rendszeresen megfordultak az Osztrák–Magyar Monarchia legfontosabb kikötővárosának számító Triesztben, ahol James Joyce élt a regény írásakor. Az író tudatosan kereste a számára izgalmas, idegen, egzotikus kultúrát jelentő kelet-európaiak társaságát, és mivel a szombathelyi származású kereskedők klubot műkötettek Triesztben, volt alkalma megismerkedni Blum Márton négy fiának egyikével, akiről vélhetően a regénybeli Leopoldot mintázta.

A magyarországi Joyce-rajongók hagyománosan Szombathelyen rendezik meg a Bloom-napot, amely idén kétnaposra nyúlik. Néhány évvel ezelőtt szobrot is emeltek az írónak.

Támogassa az ujszo.com -ot

Úgy vagyunk az újságírással, mint a hivatásos zenészek: fellépünk naponta a „kőszínházban", elegáns ruhában a hűséges, bérletes közönségünk előtt, vagyis eljuttatjuk a postaládákba, árushelyekre nyomtatott napilapként a fizetős Új Szót. És mondhatjuk azt, hogy kiállunk a mélyen tisztelt publikum elé a korzón is, kicsit könnyedebben szórakoztatjuk, elgondolkodtatjuk a közönséget, érzelmeket kiváltva az erre járó tömegből. Ez az előadás pontosan olyan szenvedélyes, mint a kőszínházi fellépés, ugyanúgy sok munkával jár, mégis ingyenes. Ha tetszett, hálásan fogadjuk adományát, amit a jelképes hegedűtokba helyezhet. Eddigi felajánlásait is szívből köszönjük az új hangszerekhez, a zenekar bővítéséhez, a repertoár kiszélesítéséhez: az ujszo.com naprakész működtetéséhez.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
Milan Krajniak

Krajniak: Az SaS bele akar minket rángatni a vitákba a nyugdíjtörvényével

Veronika Remišová

Remišová megérti, hogy a védelmi miniszter távozni akar a politikából

sg

Szeptembertől növekednek a következő támogatások!

Kigyulladt egy lakás, az ablakon keresztül menekült meg a lángok elől

Kigyulladt egy lakás, a lakó az ablakon keresztül menekült meg a lángok elől

Nem bírt megállni a lábán, amikor kiszállt a defektes autóból a részeg sofőr

Nem bírt megállni a lábán, amikor kiszállt a defektes autóból a részeg sofőr

SZÖRNYŰ: Frontálisan ütközött két autó a Komáromi járásban

SZÖRNYŰ: Frontálisan ütközött két autó a Komáromi járásban

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.