Berlinale - a független díjakat már kiosztották

Berlin |

<p>Röviddel azelőtt, hogy a játékfilmekről döntő nemzetközi zsűri kiosztja elismeréseit, a független díjakat már odaítélték szombaton a Berlini Nemzetközi Filmfesztiválon.</p>

Az Amnesty International (AI) emberjogi szervezet egy Csecsenföldről szóló dokumentumfilmet, Mantas Kvedaravicius rendező Barzakh című alkotását tüntette ki. A mű a Berlinale Panorama elnevezésű szekciójában szerepelt. "A normális helyzet, amelyről a csecsen és az orosz hatóságok beszélnek, nem létezik. Ezt mutatja be az engedély nélkül, nagy kockázatok árán forgatott film" - fogalmazott Juliane Köhler színésznő, a zsűri tagja. Az AI különdíja mellé ötezer euró (1,35 millió forintnak megfelelő összeg) jár.
A német filmszínházi alkotók céhének elismerését a főprogramban szereplő Wer wenn nicht wir (Ki, ha nem mi) című film egyik főszereplője, a legjobb férfi szereplőnek járó Arany Medve-díjra is esélyesnek tartott Andres Veiel kapta. Az alkotás a Vörös Hadsereg Frakció (RAF) hajnalát, Gudrun Ensslin és Bernward Vesper kapcsolatát mutatja be.
Az ökumenikus zsűri többek közt a fesztivál egyik legnagyobb sikerét, a Nadar and Simin: A Separation (Nadar és Simin, egy válás) című filmet, Aszgar Farhadi munkáját jutalmazta. Ez a mű kapta a Berliner Morgenpost című lap olvasóinak díját is, míg a Tagesspiegel a Matchmaking Mayor című alkotást ismerte el. A kerítő polgármesterről szóló film szlovák munka, és egy olyan elöljáróról szól, aki megpróbálja összeboronálni falujának egyedülálló lakóit.
A DAAD rövidfilmes díj a La Ducha (A zuhany) című alkotásé lett, a Panoráma szekció közönségdíját a También la lluvia (És az eső is), valamint az Im Himmel, Unter der Erde. Der Jüdische Friedhof Weissensee (A mennyben, a föld alatt. A weissensee-i zsidó temető) című filmek kapták.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?