Bemutat(kozik) Padányban a Bëlga

Padány |

<p>Nem mindennapi eseménynek ad otthont a helyi művelődési ház szombat este. A tavalyi telt házas kürti Bëlga-koncert sikerén felbuzdulva a támogató Védcölöp Alapítvány továbbra is olyan helyszíneket keres élvonalbeli magyarországi együttesek koncertjeire, amelyek nem éppen könnyűzenei eseményeikről ismertek kis hazánkban.</p>

A Bëlga igazi kultuszzenekar. Tulajdonképpen folyamatosan parodizálnak, a könnyűzenei közhelyeket, a magyar dalszövegek unalomig ismert szófordulatait, valamint a tömegkultúra konvencióit figurázzák ki. Emellett szellemesen keverik, csúsztatják egybe különböző szubkultúrák, tájegységek, médiumok nyelvi rétegeit. Sajátos szociális kórképet, szókincs-elemzéseket és beszédmód-paródiákat hallunk, a dalokban a mai magyar valóság jelenik meg. Az irónia sok esetben csak „fedezék”, a négy vicces rapper erős társadalomkritikát fogalmaz meg, a trágárság a tehetetlenség kifejezési eszköze, a bohóckodás már-már költészetté nemesedik, a hallgató pedig többnyire önmagán röhög.

Ez a zenekar egyszerre tud lenni a 21. század Defekt Duója és Cseh Tamása, dalaik egyszerre meghökkentőek, viccesek és mélyen elgondolkodtatóak, mellőzik viszont az okoskodást (amiről Madách óta tudjuk, hogy a tett halála). Egy abszurd zenei műfajt teremtettek egy abszurd helyen, Magyarországon. Sőt, mi több, legutóbbi lemezükön a felvidéki bunkók is megkapják a magukét, hétvégi buliba menet hasznosítható jó tanácsok formájában (Készülj fel a hangulatra).

Zeneileg rég túlléptek a hip-hop kereteken, a választék a drum'n'bass-től Morriconén át egészen az esztrádig terjed. A Bëlga-tagok anyanyelvi szinten beszélik a humor nyelvét, minden erőlködés és kényszeredettség nélkül, mintha ez nem is egy mű(vészeti) nyelv lenne, hanem az a nyelv, amelyen az ember spontánul megszólal, bármit akar is mondani. A Bëlga a könnyűzenei közhelyeket és a magyar tömegkultúra konvencióit sem kíméli. Szándékosan „béna” kínrímekkel összetapasztott dalszövegeikben ügyesen keverik a különböző szubkultúrák, tájegységek, médiumok nyelvi rétegeit. Sajátos szociális kórképet rajzolnak az irónia „fedezékéből”.

A padányi koncert a helyi Club Media ügynökség szervezésében és a Magyar Köztársaság Kulturális Intézetének eszmei támogatásával május 9-én 20 órakor kezdődik a művelődési házban. Bővebb információ a www.belga.zene.sk internetes címen.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?