Banksy kijevi művének tolvaja 12 évet is kaphat

o

Igaz lehet a régi kelet-európai mondás, miszerint az ügyes tolvajok mindent el tudnak lopni, ami mozdítható, sőt néha azt is, ami nem. Kijevben nemrég egy értékes falfestményt, azaz graffitit sikerült eltulajdonítani. A tettest a rendőrség lefülelte, szigorú büntetés vár rá.

December elején bejárta a világsajtót a hír, hogy Banksy, a legendás bristoli graffitiművész titokban Kijevben járt, és alaposan feltérképezte a várost: különböző negyedekben összesen hét házfalon hagyta ott keze nyomát, háborúellenes műalkotások formájában. Az egyik festmény egy széken álló nőt ábrázolt köntösben, gázálarcban, kezében tűzoltó készülékkel. Ezt a képet pár napja sarokcsiszolóval kivágták a falból. A környéken élők értesítették a rendőrséget, és a tettes rövid időn belül kézre került.

A hatóságok közleménye szerint csak egy személy ellen indult eljárás az ügyben, bár többen hajtották végre a bűncselekményt. A tolvaj azonban megtévesztette segítőtársait, azt állította nekik, hogy minden szükséges engedélyt beszerzett a műalkotás eltávolításához.A főügyész hivatala hétfői közleményében leszögezte, a férfi tisztában volt a falfestmény értékével, és el akarta adni. Az alkotás szerencsére meglett, a hatóságok lefoglalták, további sorsáról az ukrán kulturális minisztérium dönt majd. Vélhetően később egy múzeumban kap majd helyet. A tettest az anyagi haszonszerzés céljából, előre eltervelt lopás mellett társai megtévesztésével is vádolják. Az ukrán törvények alapján akár tizenkét év börtönbüntetést is kaphat, mivel tettét háborús időszakban követte el.

Nem ez az első eset, hogy Banksy-képek eltulajdonításáért kell felelnie valakinek a bíróság előtt. Franciaországban tavaly júniusban nyolc embert ítéltek el, miután kivágták a falból és elvitték a párizsi tömegmészárlás helyszíneként elhíresült Bataclan klub ajtajára festett képet. Az elkövetőket szabadságvesztésre ítélték, ám nem kellett börtönbe vonulniuk, házi őrizetben töltik le büntetésüket.

Banksy, a titokzatos brit utcaművész, akinek kilétét sem a hatóságok, sem a művészettörténészek nem tudják kideríteni, minden falfestményével erős üzenetet közvetít. Stenciltechnikával készült alkotásai keserű humorral átitatott társadalmi, politikai állásfoglalások. Az utóbbi két évtizedben a világ több pontján felbukkant, mindenütt valamilyen jogtiprást kifogásolt műveiben. Néhány éve például a gázai övezetben „garázdálkodott”, az elzárt területen egyetlen éjszaka alatt több falfestményt készített.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?