Balkáni burjánzás Veszprémben

dd

Nem volt még ekkora balkáni buli Magyarországon, de talán még a Balkánon sem – állítják a szervezők. Szeptember 7-től három napon át összesen 30 koncert és laza hangulat várja azokat, akiket vonzanak az aszimmetrikus ritmusok.

A Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program kiemelkedő eseményén még az utcazenészből világklasszissá vált Manu Chaoba is bele lehet botlani. Aki Veszprémbe látogat következő hévégén, nemcsak festői környezetben bulizhat ingyen remek zenére, hanem a BALKAN:MOST célkitűzésének megfelelően a Balkánról alkotott társadalmi, kulturális és zenei sztereotípiákat is átértékelheti.

A kínálat rendkívül sokszínű, sem műfaji, sem földrajzi határok közé nem lehet szorítani: lesz érzéki R’n’B Marina Sattitól, energikus ska punk a Dubioza Kolektiv tálalásában, besorolhatatlan jazzes őrület az olasz szaxofonos Daniele Sepe jóvoltából, aki Nápolyból evezett át nemzetközi vizekre, és a klasszikus zenei karriert hagyta ott a világzene kedvéért. De lesz bosnyák sevdah, román lăutărească és albán elektro is – a balkáni zene hagyományos, illetve alaposan újragondolt alzsánerei.

Külön kategóriát képez az abszolút sztárvendég, Manu Chao, aki szombaton lép fel egy kis akusztikus formációval. Azt kérte a szervezőktől, hogy egy intim helyszínt találjanak neki, vagyis a befogadóképesség sajnos korlátozott, és aki eddig nem vett jegyet, az már nem is tud. De felesleges keseregni, hiszen a Veszprém belvárosában sétálgatók aznap nagy valószínűséggel együtt bulizhatnak majd ezzel a francia-spanyol zenei szabadságharcossal, aki szerint a gitár fegyver is lehet, és akiről tudjuk, hogy a meglepetések embere.

Felmerülhet a kérdés, hogy mi köze Manu Chao barátunknak a balkáni zenéhez, de rögtön el is hessegetjük ezt a butaságot, hiszen a forró hangulat, a sodró lendület és a dallamosság ugyanazt az érzést ébreszti fel a langyos teaként viselkedő közép-erópai masszában, mint a balkáni ritmusok: hogy fel kell pattanni és táncolni kell, nem pedig fegyelmezetten ücsörögni, ahogy errefelé megszoktuk.

Másik kedvencünk, az idén 20 éves bosnyák Dubioza Kolektiv péntek este játszik a veszprémi Szentháromság téren. Ők a hiphop, a ska és a punk-rock elemeit keverik balkáni népzenével és sajátos humorral. Egész Európát meghódították, a fesztiválszervezők versengnek értük, tavaly a pozsonyi Uprising nagyszínpadát is kis híján lángra lobbantották. Érdekesség, hogy anno közéleti aktivistákként kezdtek zenélni, csupán figyelemfelkeltésre, a mondanivaló hatékonyabb célba juttatására használták a dalokat, aztán az egyre nagyobb sikeren felbuzdulva komolyabban kezdték venni a projekt zenei részét. (A dubioza szó az ő nyelvükön kételkedést, gyanakvást, kritikai szemléletet jelent).

Az Európa Kulturális Fővárosa (EFK) projekt az Európai Unió egyik legsikeresebb kulturális kezdeményezése, mivel uniformizálódó világunkban a sokszínűség elfogadása, egymás megismerése létfontosságú, a művészetek pedig kaput nyithatnak a szomszédos államok között. Sok város verseng ezért a státuszért, a kritériumok szigorúak, a válogatás kétfordulós: először az országot választják ki az illetékesek, aztán a várost. Veszprém a második fordulóban Győrt és Debrecent győzte le, de nem sajátították ki a lehetőséget, hanem Balaton-felvidék és a Bakony településeit is bevonták. Összesen mintegy 3000 programmal készülnek idén, 116 településen, melyek közül a legkisebb csupán 65 lakosú. A Balaton ugyan Magyarország második számú turistacélpontja, de a holt szezonban nem sok minden történik arrafelé. Ezen is változtatni szeretnének a program szervezői.

A 60 ezres Veszprém korábban is fontos kulturális központnak számított országos szinten, sok rendezvénnyel, amelyek idén nemzetközibbek lettek, nagyobb sztárokkal, gazdagabb programmal. Ez a most készülő balkáni őrület azonban teljes egészében az EKF hozadéka. A város ismét megcsillantja adottságait és az idén átadott új helyszíneket, mint például a panorámával és függőkerttel büszkélkedő FOTON Audiovizuális Centrum. A színpadok egymástól sétatávolságra lesznek, csak Veszprémbe kell eljutnia valahogy annak, aki amúgy nem a Balaton környékén tölti az utószezon második hétvégéjét.

Érdemes már csütörtökön megérkezni, mert aznap este lép fel – szintén a Szentháromság téren és szintén ingyenes koncerten – a Barcelona Gipsy Balkan Orchestra, amelynek a nevében gyakorlatilag minden fontos információ benne van. Egy Barcelonában rendezett nemzetközi roma emléknapon állt össze a zenekar 2012-ben, és azóta töretlen lendülettel ötvözik a kelet-európai, szerb, török, balkáni és cigány zenei nyelveket. A hét zenész egyébként a mai napig négy különböző országban él.

A színfalak mögött is kiemelkedően fontos szakmai program zajlik majd a Hangvetővel közösen szerezett fesztivál ideje alatt. Napközben az európai és balkáni zeneipart összekötő BALKAN:MOST konferencia eseményei futnak, a több mint 200 meghívott nemzetközi szakértő közül a legtöbben most járnak először Veszprémben, ahogy a fellépő zenészek is – egy olyan eseményen, amely eddig sosem tapasztalt mértékben öleli fel a Balkán zenei folyamatait. A fesztivál és konferencia ugyanis egy eddig páratlan, négy éves projekt lezárása, amely átfogó programmal törekedett a régió zeneiparának integrálására. A 2015-ös budapesti WOMEX (World Music Expo) sikeres megszervezésével nemzetközi tényezővé vált magyar Hangvető Kft. irányításával futó projekt a Kreatív Európa társfinanszírozásával valósult meg, és több szinten támogatta a balkáni zenei színteret. Ezért talán nem meglepő, hogy a mostani balkán fesztivál is a WOMEX közreműködésével jön létre, a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa egyik kiemelt eseményeként.

A részletes programot a balkanmost.hu címen lehet böngészni. Mindenkinek melegen ajánljuk, hogy ha teheti, hosszabbítsa meg a nyarat és spájzoljon be egy kis napfényt, pozitív energiát ezen a forró hangulatúnak ígérkező fesztiválon.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?