Az ÉletREklám: Nyílt társadalom vagyunk? eredménye

Pozsony |

<p>Hétfőn este tartották az Astorka színházban a pozsonyi Azyl és a budapesti Busho rövidfilmfesztivál versenyének eredményhirdetését és díjkiosztóját. A szlovák és a magyar rövidfilmes seregszemle első ízben hirdetett közös pályázatot, a lényegében azonos profilú két fesztivál együttműködését a Magyar Köztársaság Kulturális Intézete hozta tető alá.</p>

Az ÉletREklám – Nyitott társadalom vagyunk? elnevezésű versenyfelhívás – amelyet napilapunkban is többször közzétettünk – arra buzdította a filmeseket, hogy olyan egyperces filmeket készítsenek és küldjenek be, amelyben bármilyen társadalmi problémára, jelenségre reagálnak. A témaválasztásban tehát szabad kezet kaptak a filmesek, volt persze néhány kiemelten ajánlott témakör is, mint például Magyar–szlovák (v)iszony?, Párbeszéd, 135 év, Változás, Tisztelet, (Nincsenek) határok. A szervezők ugyanis ily módon is szerették volna enyhíteni a két nemzet között az utóbbi időben feszültté vált viszonyt. A zsűriben szlovák, magyar és cseh szakemberek foglaltak helyet. Magyar részről az Oscar-díjra jelölt M. Tóth Géza animációs rendező, valamint Bollók Csaba, a számos fesztiváldíjjal jutalmazott Iszka utazása rendezője pontozta a versenybe beérkezett filmeket.

Összesen 124 egyperces érkezett, a legtöbb Szlovákiából és Magyarországról, de képviseltette magát Csehország, Portugália, sőt Izland(!) is. A zsűri tagjainak véleménye szerint a munkák színvonala változó volt, a legjobb 30 egyperces alkotást hétfőn este helyezési sorrendben (a 25. helytől az elsőig) vetítették le az Astorkában. A filmek száma és a helyezések közötti eltérés oka csupán annyi, hogy megosztott helyezések is születtek a zsűri pontozásos módszere nyomán.

A tematikát illetően a legjobb harminc film között jó néhány a szlovák–magyar viszonyt állította fókuszba, és voltak alkotások, amelyek a homoszexualitással, a cseh-szlovák nyelvi eltávolodással vagy az eutanáziával foglalkoztak. Számos egyperces a humort sem nélkülözte, ezeket a közönség is zajos tetszésnyilvánítással (azaz hangos nevetéssel) üdvözölte.

Az első díjat Miroslav Remo, a pozsonyi filmművészeti egyetem ötödéves hallgatója kapta Ecce homo című alkotásáért, amelyben, mint elmondta, az öregség, az öregek iránti részvétét szerette volna kifejezni, és azt, hogy a társadalom nem képes gondoskodni róluk. Szintén első díjat ítélt a zsűri Borkur Sightorsson izlandi fotográfus-rendezőnek, aki Support című minijátékfilmjében az eutanázia kérdését vizsgálja kicsit könnyedebb felhanggal. A fiatal művész személyesen vette át a díjat Pozsonyban. A második helyen a szlovák Peter Magát végzett Paranoia című egypercesével, a harmadik helyen pedig a cseh Veronika Všelichová és a szlovák Vilo Csino osztozott. Az animációs filmnek járó különdíjat a magyar Patrovics Tamás vehette át, míg a legjobb „hangdizájn” különdíját ugyancsak az Ecce homo kapta.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?