Ártatlan Gyilkosok – elégedett áldozatok

Sokan azt mondják, a siker alapja a popzenében a jó névválasztás, és egyre nehezebb megtalálni a megfelelő zenekari nevet. (Lehet benne valami, mivel a Beatles vagy a Rolling Stones már foglalt...

Sokan azt mondják, a siker alapja a popzenében a jó névválasztás, és egyre nehezebb megtalálni a megfelelő zenekari nevet. (Lehet benne valami, mivel a Beatles vagy a Rolling Stones már foglalt...) Ha ezt vesszük alapul, nem meglepő, hogy Amerikában létezik olyan cég, melyet felkereshetnek együttest alapított tanácstalan fiatalok, és ott vehetnek maguknak frappáns nevet. Érdekes azonban, hogy a közelmúltig a negatív kicsengésű, ám kétségkívül jól hangzó Killers név (Gyilkosok) parlagon hevert. Mígnem jött négy Las Vegas-i fickó és lecsapott rá. (Vagy megvették?)

A veterán New Order hosszú szünet után 2001-ben tért vissza a zenei életbe a Get Ready című albummal, de hogy a zenészek az öregedő külsejükkel ne rémisszék el fiatalos hangzású zenéjüktől a rajongók új generációját, inkább nem szerepeltek a klipjeikben. A Crystal című dal videójában egy fiatalokból álló ismeretlen zenekar „helyettesítette”, a The Killers. Nem véletlenül esett a választás a kvartettre, hiszen egyik zenei ihletője éppen a New Order. Meg a The Cure, a Duran Duran, az Echo & The Bunnymen, a Joy Divison, a The Smiths... – szóval, a 80-as évek brit sztárzenekarai inspirálják a zenészeket. A legstabilabb fellépési lehetőséget az első két évben egy transzvesztita bár biztosította számukra – ettől még izgalmasabb és különlegesebb lett zenei világuk. Lemezük Hot Fuss címmel tavaly nyáron került a boltokba, de szélesebb körben csak az év elején váltak ismertté. Azóta levakarhatatlanok az eladási listák éléről, világszerte egyre nagyobb a rajongótáboruk. A Gyilkosok tehát sínen vannak, és szedik elégedett áldozataikat...

Az örömbe viszont kis üröm is vegyül, egykori dobosuk, a The Bravery frontembere beperelte őket – állítása szerint az ő szerzeménye a The Killers nagy slágere, a Mr. Brightside. „A dalt réges-régen írtuk, amikor még másik dobosunk volt. Neki semmi köze hozzá. Szánalmas, profitálni akar a sikerünkből. A The Bravery minket másol. Nemrég még más stílusban játszott, most pedig a nyolcvanas évekből merít ihletet. Azt mondják, teljes szívükből az általuk játszott stílust szeretik, közben meg nem is olyan régen még ska banda voltak. Nevetségesek. Csak azért kaptak lemezszerződést, mert mi sikeresek lettünk” – mondta Brandon Flowers, a megvádolt zenekar énekese. A kulisszák mögött nagy a rivalizálás a hasonló zenét játszó két együttes között, a kritikusok is akarva-akaratlan összehasonlítják őket. A The Killers jóval sikeresebb, de a The Bravery lemeze jobb: zenéje intenzívebb, energikusabb, a dalok gyorsabbak, lényegre törőbbek.

A The Killers közben már a második albumán dolgozik, az énekes szerint a felvételek szervesebbek lesznek, több zongorával és orgonával, kevesebb szintetizátorral, még The Police-os dallamok is felkerülnek rá. „Az új számok megmutatják, milyen irányba szeretnénk elvinni a hangzásunkat. Nem akarunk örökre szinti-zenekar maradni” – nyilatkozta. A korong megjelenési dátuma egyelőre nem ismert.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?