Arany János-életműdíjat kap Lanstyák István nyelvész

Budapest |

<p>Idén Lanstyák István szlovákiai magyar nyelvész, a pozsonyi Comenius Egyetem magyar tanszékének oktatója veheti át a Magyar Tudományos Akadémia Arany János-életműdíját.</p>

A külhoni magyar tudósok tevékenységét jutalmazó Arany János-díjakat a Magyar Tudományos Akadémia Közgyűlésének keretében, a Külső Tagok Fórumán ma adják át. Idén két szlovákiai magyar kutató is szerepel a díjazottak között, Lanstyák István mellett tanítványát, Sebők Szilárdot, a pozsonyi magyar tanszék doktoranduszát is díjazza az MTA – őt a kiemelkedő teljesítményt nyújtó fiatal kutatók elismerését szolgáló kategóriában tüntetik ki. Lanstyák István egyetemi oktatói tevékenysége mellett a Gramma Nyelvi Iroda munkatársa; főbb kutatási területe a szociolingvisztika, a kétnyelvűség, a kontaktológia, a nyelvalakítás, a nyelvi problémák, a nyelvi ideológiák kérdésköre, a lexikológia és lexikográfia. Sebők Szilárd elsősorban a nyelvi ideológiák és a metaforikus nyelvhasználat témáit vizsgálja.

Az Arany János-díjjal olyan határon túli magyar tudósokat, kutatókat jutalmaz az MTA, akik jelentős tudományos munkásságot mutattak fel, kiemelkedő eredményt értek el, vagy fiatal kutatóként hoztak létre jelentős teljesítményt. Ennek megfelelően a díjat az MTA Magyar Tudományosság Külföldön Elnöki Bizottsága évente három kategóriában ítéli oda: tudományos életműért, az utóbbi években elért kiemelkedő tudományos teljesítményért, valamint kiemelkedő teljesítményt nyújtó, 35 év alatti kutató elismeréseként.

Az elmúlt években a szlovákia magyar tudományos élet képviselői közül Vadkerty Katalin történész, Liszka József néprajzkutató, Bauer Győző orvosprofesszor, Sándor Anna nyelvész, Szabó Pál fizikus, L. Juhász Ilona etnográfus és Simon Attila történész kapott Arany János-díjat; a fiatal kutatók közül Csehy Zoltán és Benyovszky Krisztián irodalomtudományi teljesítményét, valamint Takács Gergely műszaki tudományi eredményeit díjazta az MTA. (as)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?