Ámosz Oz átvette a Franz Kafka-díjat Prágában

Prága |

<p>Ámosz Oz izraeli író és publicista kapta idén a Franz Kafka nemzetközi irodalmi díjat.</p>

A díjat a neves író csütörtökön vette át Prágában az Óvárosi városháza dísztermében tartott ünnepség keretében.    A díj odaítéléséről még májusban tíztagú nemzetközi zsűri döntött, amelynek többek között Marcel Reich-Ranicki tekintélyes német irodalomkritikus is tagja volt. A zsűri az idén 12 jelölt közül választotta ki Ámosz Ozt. A jelöltek névsorát nem hozták nyilvánosságra. Oz már korábban is számos izraeli és nemzetközi irodalmi díjat, elismerést kapott.     "Ámosz Oz nagy elismerésnek tekinti, hogy ő kapta az idén a tekintélyes Franz Kafka-díjat" - közölte a Franz Kafka Társaság.    A Kafka-díjat, amely Kafka prágai szobrát ábrázoló bronzplakett, korábban olyan irodalmi nagyságok kapták meg, mint Philip Roth amerikai regényíró, illetve a Nobel-díjas Elfriede Jelinek és Harold Pinter. 2003-ban a díjat Nádas Péter kapta.     Az elismerést a prágai székhelyű Franz Kafka Társaság adományozza 2001 óta rendszeresen minden évben olyan íróknak, akiknek munkái minden olvasóhoz szólnak "származására, állampolgárságára, illetve kultúrájára való tekintet nélkül". A társaság olyan írót tüntet ki, aki műveivel hozzájárult a demokrácia, az egymás iránti tisztelet és a humanizmus elveinek, értékeinek terjesztéséhez.    A Franz Kafka-díjjal 10 ezer eurós pénzbeli jutalom is jár.    A díj odaítélésének egyik feltétele, hogy a kiválasztott író művei tükrözzék a közép-európai szellemi értékeket, eszmeiséget. Ennek ellenére nem feltétlenül szükséges, hogy a díjazott a régióból származzon.     Ámosz Oz a legismertebb izraeli író a világon, ő a legtöbb - mintegy harminc - nyelvre lefordított, héberül alkotó szerző. 2010-ben a XVII. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál díszvendégeként Budapest Nagydíjjal tüntették ki. 
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?