Akkon ostroma nyolcszáz oldalon át

MÉSZÁROS GYÖRGYTrux Béla Akkon ostroma című könyve nem más, mint nyolcszáz oldalnyi tömény ostrom, a védők felkészülésétől hadigépezetek felállításán és működtetésén át az utolsó kardcsapásokig.A történet ott folytatódik, ahol az első rész, A templomos lovag véget ért, hiszen az író maga is úgy tart

MÉSZÁROS GYÖRGY

Trux Béla Akkon ostroma című könyve nem más, mint nyolcszáz oldalnyi tömény ostrom, a védők felkészülésétől hadigépezetek felállításán és működtetésén át az utolsó kardcsapásokig.

A történet ott folytatódik, ahol az első rész, A templomos lovag véget ért, hiszen az író maga is úgy tartja, hogy az Akkon egy regény két kötetben. Kaláun szultán meghalt, fia Khalil kerül a trónra, aki azon nyomban teljes haderejével Akkon városa ellen indul. A Templom lovagjai és a város polgárai pedig megpróbálnak felkészülni.

Nyolcszáz oldalba sok minden belefér. A sok visszatérő szereplőnek köszönhetően nemcsak azt tudhatjuk meg, hogyan harcoltak a lovagok, hanem azt is, mit éreztek az átlagpolgárok, és miben tudtak segíteni a gyerekek. Mindannyiukért izgulhatunk.

Van is okunk az izgalomra, noha rörténelemórán megtanulhattuk, hogy Akkon elesik. Trux Béla ráérősen, de annál olvasmányosabban mutatja be az ostrom minden pillanatát. Külön dicséret jár a szerzőnek, hogy az ostromlókat sem zárja el az olvasók elől, rájuk is emberekként tudunk tekinteni, akiknek a motivációja érthető.

A szerző már A templomos lovag történetébe is remekül szőtte bele a misztikumot és az alkímiát, nincs ez másképp az Akkon ostromában sem. Vajon milyen ereklyéket őriztek a Templom falain belül? Hódoltak más isteneknek is a Templomos Rend tagjai? Válaszokat ugyan nem kapunk, de fellebben egy lehetőség.

A szerző jegyzetével együtt több mint 810 oldalas a könyv, súlya miatt igazi kihívást jelent. Sajnos az utazást nem bírja, puha kötésű ezért a sarkak könnyen gyűrődnek. A borító viszont szép, és a cím alatt olvasható szöveg is teljesen illik a regényhez. Sajnos az első kötet legnagyobb hibáját nem sikerült orvosolnia az Aba kiadónak. Ez pedig a szószedet hiánya. Rengeteg az idegen kifejezés, némelyik jelentésére ugyan rájöhetünk a kontextusból, de nagy részüket meg kell keresni. Ami viszont pozitívum: a könyvben megtaláljuk Akkon és erődrendszerének 13. századi térképét. Anélkül sokkal nehezebb lenne eligazodni az ostrom eseményeiben.

Trux Béla a történet végére is hagyott néhány elvarratlan szálat. Különböző interjúkban elárulta, hogy ezeket egy harmadik kötetben szeretné továbbvinni. Ami jó hír azoknak, akik rajonganak a jó történelmi regényekért. Mert Trux kétségkívül a sodró lendületű, minőségi történetírás egyik kiváló művelője.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?